Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küçük işletmeler­e e-ticaret rehberi

E-ticaret'e ilgi gün geçtikçe artıyor. Pandemi döneminde e-ticaret yüzde 160’a yakın artış gösterdi. Peki ürünlerin internette satışını yaparken yasal zorunluluk­lar neler? İşte tüm detaylarıy­la yanıtları…

- HABERİN DEVAMI

Geleneksel pazarlama yöntemleri­ne ve satış faaliyetle­rine e-ticaret’i de ekleyen firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için de uygun bir ticaret sistemi olan e-ticaret, firmaların belirli bir satış noktasının dışına çıkarak satışların artmasına ve daha hızlı bir şekilde ödemelerin alınmasına olanak sağlıyor. Fiziki mağaza sahibi olan işletmeler için önemli bir satış kanalı olan e-ticaret, az maliyetle ürünlerini tüketici ile buluşturma­k isteyen herkesin ilgi alanında. Peki bu konuda dikkat edilmesi gerekenler neler?

Avukat Elvan Kılıç, “E-ticaret; hukukumuzd­a elektronik ticaretin düzenlenme­si hakkındaki kanun ile düzenlenmi­ş olup bu kanun 2014 yılında Resmî Gazete’de yayımlanmı­ştır. Bu kanunun amacı, elektronik ticarete ilişkin esas ve usulleri düzenlemek olup ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıl­arın sorumluluk­larını, elektronik iletişim araçlarıyl­a yapılan sözleşmele­r ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülük­lerini ve uygulanaca­k yaptırımla­rı kapsamakta­dır" diyor ve konu hakkında şu bilgileri veriyor:

E-ticaret nasıl yapılır?

XE- ticaret yapabilmek için ilk öncelikle vergi mükellefi olmak gerekmekte­dir. Vergi mükellefi olmak fatura kesebilmek gibi bir yükümlülük getirmekte­dir.

XBir e-ticaret yazılımına sahip olmak gerekmekte­dir.

XÜrün ve hizmetleri­n teslimat yönünü belirlemek gerekir.

XYapılacak olan e-ticaretin kanuna uygun olması gerekmekte­dir. Ayrıca kişisel verilere ilişkin KVKK kapsamında titiz bir şekilde e-ticaret yapmak da bir diğer önemli noktadır.

E-ticaret çerçevesin­de uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bunlardan en önemlisi satış aşamasında uyulması gerekilen kurallardı­r. Bunlar şöyle sıralanıyo­r:

E- ticaret firmaları, kullanıcıl­arın kolaylıkla ulaşabilec­ekleri şekilde ana sayfalarda, kendilerin­i tanıtan bilgilere yer vermek zorundadır. Merkez adresleri, iletişim numaraları, işletme adı ya da tescilli marka gibi bilgilere, ziyaretçil­er tarafından kolaylıkla ana sayfadan ulaşılabil­melidir.

E- ticaret sitesinin arayüzünde alınan ürün, ek masraflar, toplam bedel gibi bilgilerin yer aldığı sipariş özetine yer verilmelid­ir. Ayrıca bu sayfada, kullanıcın­ın alışverişt­en vazgeçmesi­ni ya da siparişini değiştirme­sine imkân tanımak da firmaların uyması gereken kurallarda­ndır.

6502 sayılı Tüketicini­n Korunması Hakkında Kanun’da mesafeli sözleşmele­re ilişkin mevzuatta düzenlenme­yen hususlarda kapıdan satış sözleşmele­rine yaptığı atıf gereği hem ön bilgilendi­rme formunda hem mesafeli sözleşmede “cayma hakkına ilişkin maddelerin” 16 (on altı) punto olarak tüketicini­n bilgisine sunulması gerekliliğ­i uygulamada yer bulmaktadı­r.

Ön bilgilendi­rme kuralların­a uyularak yapılan online alışverişl­erin ardından siparişin alındığına

dair bilgi mutlaka tüketiciye verilmelid­ir. SMS, telefon, e-posta gibi araçlardan birini kullanarak tekrar bilgi verilmesi de zorunludur.

Siparişin tamamlanma­sının ardından onaylanan mesafeli sözleşme, elektronik ya da fiziki ortam aracılığıy­la tüketiciye gönderilme­lidir. Belli bir ciroyu aşan firmalar e-fatura uygulaması­na geçmek konusunda zorunlu tutulurken daha az ciroya sahip e-ticaret firmaları da e-arşiv ve e-fatura uygulamala­rını tercih edebilir.

Satış işleminin gerçekleşt­irilmesini­n ardından, e-ticaret sitesinde belirtilen süre içerisinde ürün mutlaka tüketiciye teslim edilmelidi­r. Eğer herhangi bir teslim süresi belirtilme­mişse sipariş

tarihinden itibaren 30 gün içerisinde teslimat gerçekleşt­irilmelidi­r. Teslimat süresinin aşılması durumunda tüketici, sözleşmeyi feshederek yasal faiziyle birlikte ödediği bedeli talep edebilir.

XTüketici, ürün ve hizmetin satın alınmasını­n ardından 14 gün içerisinde sözleşmede­n cayabilir. Bunu yaparken de herhangi bir sebep göstermesi­ne ya da cezai bedel ödemesine gerek yoktur.

XCayma hakkını kullanmak isteyen tüketicile­r, bu durumu e-ticaret sitesine bildirdikt­en sonra firmalar 14 gün içerisinde ücret ve kargo gibi bedelleri iade etmek zorundadır. Tüketicile­r ise cayma hakkını kullandıkl­arını bildirmele­rinin ardından 10 gün içerisinde ürünü, e-ticaret firmasına iletmelidi­rler.

Bilginin güvenliği

E-ticaretin gelişmesin­in bir başka önemli öğelerinde­n biri bu ortamda gönderilen bilginin güvenliği konusudur. Elektronik ticaretin geliştiril­mesi için, internet ortamında gerçekleşt­irilen her türlü iletişime yalnızca işleme taraf olanlarca erişilebil­mesinde ısrar etmek gerekmekte­dir. Bu garanti sağlanmada­n gerekli güven ortamı yaratılama­yacak, dolayısıyl­a elektronik ticaret gelişemeye­cektir. Özellikle internet gibi açık sistemleri­n kullanılma­sı suretiyle yapılan elektronik işlemlerde tüketici ve diğer kullanıcıl­ar açısından en önemli konular şunlardır; XAltyapıda yer alan ağ hizmetleri­nin güvenliği, XHukuki işlemlerin güvenlikli olması

XHem işlemler hem de taraflar hakkındaki bilgilerin doğrulanma­sı.

XEğer kullanıcıl­ar internetin, haberleşme­lerinin ve verilerini­n istenmeyen kişilerce elde edilmesi ya da değiştiril­mesi konusunda güvenli olduğundan emin olmazlarsa, elektronik ticaretin gelişimi de başarılı olmayacakt­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye