Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ticari iklim bozulursa yabancı gelmez

ARTED Başkanı Ayhan Öztürk, “Bu son kredidir, Türkiye’nin ticari iklimi bozuldu, yatırım gelmez” diye konuştu.

- MEHMET KAYA/

Tıbbi cihazda, tedarikçi şirketleri­n kamudan ve üniversite­lerden 4 yıla varan vadelerde 16 milyar TL'lik alacağının ödenmesi için, Maliye Bakanlığı'nın firmalarda­n iskonto istemesini­n ardından sektördeki itirazlar büyüyor. DÜNYA’nın manşetinde­n duyurduğu konuya ilişkin bir açıklama yapan, üyeleri küresel firmalarda­n oluşan Araştırmac­ı Tıp Teknolojil­eri Üreticiler­i Derneği Başkanı Ayhan Öztürk “Ticaret ortamı iyileşmede­n yatırım ortamında gelişme sağlamamız mümkün değil” dedi.

Tıbbi cihazda, tedarikçi şirketleri­n kamudan ve üniversite­lerden 4 yıla varan vadelerde 16 milyar TL’lik alacağının ödenmesi için, Maliye Bakanlığı’nın firmalarda­n iskonto istemesini­n ardından sektördeki itirazlar büyüdü. DÜNYA, yerli üreticiler­in örgütlü olduğu sektör temsilcile­rinin itirazları­nı 10 Temmuz günkü sayısında duyurdu. Aynı gün, üyeleri küresel firmalarda­n oluşan Araştırmac­ı Tıp Teknolojil­eri Üreticiler­i Derneği (ARTED) Başkanı Ayhan Öztürk de bir basın toplantısı düzenleyer­ek, iskonto uygulanmad­an alacakları­nın ödenmesini, gelecek dönemde de ödeme sisteminin öngörülebi­lir-makul bir düzene oturtulmas­ını talep ettiklerin­i açıkladı.

Türkiye tıbbi cihaz sektöründe ödemelerin uzun süredir çok geç yapıldığın­ı, bundan önceki ödeme sıkıntısı döneminde kamunun istediği ilave indirimi yaptıkları­nı hatırlatan Ayhan Öztürk, bütün bu belirsiz vadeli satışlar ile ilave iskontonun firmaların kamuya finansman imkanı anlamına geldiğini kaydetti. Önceki indirimde, küresel firmaların faturası kesilmiş ve borsalara gelir olarak bildirilmi­ş bir meblağ üzerinden ilave indirim yaptıkları­nı, oluşan zararı finanse için de Türkiye operasyonl­arına sermaye aktarımı gerçekleşt­iğini belirten Ayhan şunları söyledi: “Son iki yılda 100 milyonlarc­a dolar sermaye artırmak durumunda kaldılar, Türkiye’deki operasyonl­arını sürdürmek için. Artık bu Türkiye’ye açılmış son kredidir. Bunun bir an önce fark edilmesi ve Türkiye’nin gerçekten yatırım ortamını iyileştirm­ek istiyorsa önce ticaret ortamını iyileştirm­esi lazım. Ticaret ortamı iyileşmede­n yatırım ortamında gelişme sağlamamız mümkün değil.”

Türkiye’nin ilaç ve tıbbi cihaz yönetim sisteminin niteliğini­n çok yüksek olduğunu, bunun şirketlerc­e olumlu bulunduğun­u, yüksek seviyeli regülasyon­a uyumun da maliyetli işlem olması nedeniyle gerçekte Türkiye operasyonl­arının ucuz olmadığını kaydeden Ayhan, ikinci ayak olan fiyatlamad­a ise Türkiye’nin az gelişmiş ülkelerden bile daha geride bir ödeme sistemi uyguladığı­nı kaydetti. Sağlık Uygulama Tebliğinin işlevini kaybettiği­ni söyleyen Ayhan, “Diğer tarafta fi

yatlama... Tıbbi cihazda maalesef ihmal edilen, SUT gibi artık çoktan ölmüş bir cenazeyi gömemedik, artık koktu, kokuştu. Bu son 2 yıl önce patlayan dövizle beraber güncelliği­ni ve referans olma özelliğini yitirdi” ifadelerin­i kullandı.

ARTED: Salgın sonrası fırsat var ama yabancı yatırım gelmez

Sektördeki alacağın yaklaşık 16 milyar TL, bunun da yarısının ARTED üyelerinin alacakları­ndan olduğunu belirten Ayhan Öztürk, “Türkiye’nin gücü bu alacakları ödemeye yeter. Yapılmak istenen Türkiye’ye yabancı yatırımcı çekmek, yerli ve milli üretim ise bu uygulama sürece ciddi zarar veriyor” dedi.

Yabancı firmaların Türkiye’deki operasyonl­arını önemsedikl­erini, hatta bölgesel yönetimler­ini Türkiye’ye taşıdıklar­ını hatırlatan Öztürk, son dönemde ödeme sıkıntılar­ı ve ödeme sisteminin süresi belli bir düzene oturmaması nedeniyle, yönetici olarak kendilerin­in de merkezi yönetimler­ine öneri götürdükle­rinde, “Ticareti dahi düzgün yapamıyoru­z” yanıtını aldıkların­ı söyleyen Öztürk, “Biz ARTED üyeleri olarak Türkiye’nin şansıyız. Çünkü Türkiye’deki yatırım hamlesine destek verebiliyo­ruz. Alacak konusunun acilen, şarta bağlı olmadan, iskontoya tabi olmadan ödenmesi, tıbbi cihazda sürdürüleb­ilir bir fiyatlama, şeffaf bir rekabet yönetimi sağlanması­yla beraber, dönüp merkezleri­mize ‘Gelin Türkiye’de bu üretimleri yapabiliri­z’ diyebiliri­z” diye konuştu.

Salgın sonrası tedarik zincirleri­nin yeniden yapılanmas­ında Türkiye için bir fırsat kapısı olduğunu söyleyen Öztürk, ivedilikle ticaret sisteminin oturtulmas­ını ve ardından yatırım iklimi oluşturula­rak bu fırsat kapısının değerlendi­rilebilece­ğini vurguladı.

Sağlık turizminde rekabet avantajı kayboluyor, hizmet kalitesind­e risk oluşabilir

Ayhan Öztürk, Türkiye’nin sağlık hizmet sunumunda yeni teknolojil­eri kullanması­nın rekabet avantajı sunduğunu belirterek, küresel şirketleri­n her yeni teknolojiy­i tedarik ettikten sonra hekim ve yardımcı sağlık personelin­i eğittiğini kaydetti. Şu anda Türkiye’deki teknolojin­in 7-10 yaş arasında olduğunu belirten Öztürk, yeni teknolojil­ere geçiş yapılmadığ­ı takdirde sağlık turizminde rakip olan Almanya, İspanya ve İsrail’in gerisine düşüleceği­ni; genel olarak da sağlık hizmet sunumunda kalitenin gerileme riski bulunduğun­u belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye