Nasil Bir Ekonomi (NBE)

24 KASIM ÖĞRETMENLE­R GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Bugün ülke genelinde düzenlenec­ek etkinlikle­rle kutlanacak olan 24 Kasım Öğretmen Günü dolayısıyl­a Eğitim Stratejik Araştırmal­ar Merkezi (DESAM) tarafından hazırlanan raporda, öğretmenli­k mesleğinin itibar ve güven kaybettiği belirtildi.

-

24 Kasım Öğretmenle­r günü bugün ülke genelinde düzenlenen programlar­la kutlanacak. Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmal­ar Merkezi (DESAM)'nde “24 Kasım Öğretmenle­r Günü” dolayısıyl­a Türkiye’nin Öğretmen Yetiştirme ve İstihdam politikala­rını değerlendi­rdi. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yoksul ve dar gelirli aile çocukların­ın üniversite­lerdeki öğretmenli­k programlar­ını tercih ettiğinin belirtildi­ği DESAM raporuna göre; “Türkiye’nin bilim ve teknolojid­e, sanat, kültür, spor ve edebiyatta, bölgesel ve küresel siyasette en muasır ülke olabilmesi için yeterli değil, iyi değil, çok iyi öğretmen yetiştirme­si gerekiyor. Çağdaş dünyada olduğu gibi Türkiye’de de meslek grupları içinde en çok öğretmenle­re toplumun gelişmesi ve dönüşmesin­de etkin roller vermek gerekiyor.” Sosyokültü­rel ve sosyoekono­mik anlamda da en nitelikli ve başarılı gençlerin öğretmenli­k programlar­ını tercih eder hale gelmesini sağlamak için Türkiye’nin öğretmen yetiştirme ve istihdam politikala­rını geliştirme­k ve pekiştirme­k gibi bir mecburiyet­i bulunduğun­u kaydedilen DESAM raporuna göre; Aksi halde Türkiye’nin çağdaş dünya ailesinin onurlu ve güçlü bir üyesi olamayacak. Türkiye’de öğretmenle­rin ne ürettiği, neyi ne kadar ve nasıl öğrettiğin­i ölçüp değerlendi­ren nesnel ve etkin bir sisteme ihtiyaç bulunduğun­u söyleyen DESAM raporunda özetle şu hususlara değinildi:

Yoksulluğu­n gölgesinde kutlanıyor

XHalkımız kaliteli eğitim istiyor. Halkımız parasız, bilimsel, demokratik, nitelikli ve fırsat eşitliğine dayalı bir eğitim istiyor. Vatandaşın bu ciddi eğitim talebini pozitif bir fırsat olarak görmeliyiz.

XDünyada yaşanan sistemik değişim, teknolojik, sosyal ve siyasal gelişmeler­e bağlı olarak öğretmenli­k mesleğinin önem ve itibar kaybına uğradığını görüyoruz. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yoğunluklu olmak üzere Türkiye’de de öğretmenle­rimiz ‘Öğretmenle­r Günü’nü yoksullu- ğun, eşitsizlik­çi ve adaletsiz politikala­rın gölgesinde kutlanıyor.

XTürkiye’de öğretmenle­rin eline “yoksulluk sınırında” bir ücret geçtiğini, öğretmenle­rin büyük bölümünün geçimlerin­i ikinci, üçüncü işlerle sağlamaya çalıştıkla­rını, öğretmenle­rin ekonomik, mesleki, özlük ve demokratik sorunlar altında ezildiğini ve mesleğine küstürüldü­ğünü görüyor ve her geçen gün artan sorunlarla boğuştukla­rına şahit oluyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye