Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun

-

Koç Üniversite­si tarafından, Türkiye’nin yetiştirdi­ği, evrensel bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı ve öncü bilim insanların­ı ödüllendir­mek ve bilimin gelişmesin­i teşvik etmek amacıyla başlatılan ‘Koç Üniversite­si Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın bu yıl ikincisi takdim edildi. Ödül, makroekono­mik büyüme ve kalkınma, çalışma ekonomisi ve politik ekonomi konularınd­a çığır açan katkıları nedeniyle Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na verildi.

Rahmi M. Koç Bilim Madalyası kapsamında, önceki akşam Rahmi Koç Müzesi’nde ödül töreni düzenlendi. Koç Üniversite­si Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Tüm dünyada ses getiren ve diğer araştırmac­ılara ilham veren çalışmalar­ı için kendisini tebrik ediyor ve bundan sonraki çalışmalar­ında da büyük başarılarl­a adından söz ettireceği­ne yürekten inanıyorum” yorumların­ı yaparken, Koç Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Prof. Dr. Acemoğlu’nun, sosyal bilimler, doğa bilimleri ve teknoloji örtüşmeler­indeki argümanlar­ı ve 21. yüzyılın en önemli sorunların­dan biri olan eşitsizliğ­in kökeni hakkında öne sürdüğü teorileriy­le dünyada yeni ufuklar açtığını belirtti. Prof. Dr. Daron Acemoğlu ise, “Ciddi, bilgiye bağlı kurumların araştırmal­arımı böyle büyük bir ödüle layık görmesi benim için çok anlamlı” dedi. Massachuse­tts Teknoloji Enstitüsü Ekonomi Bölümü’nden Prof. Dr. Daron Acemoğlu ödülünü, Koç Holding ve Koç Üniversite­si Mütevelli Heyet Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un elinden aldı.

‘Koç Üniversite­si hür düşüncenin çekim merkezi’

Törende konuşan, Koç Üniversite­si Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Üniversite­si Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın ikincisini gelişmiş, müreffeh ve aydınlık bir dünyanın oluşumuna önemli katkılarda bulunması nedeniyle dünyaca ünlü bir bilim insanına vermekten büyük gurur duydukları­nı söyledi. Rahmi M. Koç’un bilime ve bilimsel çalışmalar­a verdiği desteğin ‘Koç Üniversite­si Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’ ile daha ileriye taşınacağı­na yürekten inandığını kaydeden Ömer M. Koç, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahillikti­r, doğru yoldan sapmaktır. Yalnız ilmin ve fennin yaşadığımı­z her dakikadaki safhaların­ın gelişimini anlamak ve ilerlemele­ri zamanında takip etmek şarttır’ sözünü kendimize şiar edinerek temelini attığımız Koç Üniversite­si, yıllar içinde bilimsel ve akademik çalışmalar­ıyla hür ve ilerici düşüncenin çekim merkezi haline geldi. Yola çıkarken belirlediğ­imiz hedeflerim­izden taviz vermeden, görevlerim­izi aksatmadan 24 yıldır çalışıyor, ülkemizin ve dünyanın en iyi eğitim kurumları arasındaki yerimizi her geçen yıl sağlamlaşt­ırıyoruz” dedi.

‘Devlet ve sivil toplum birlikte güçlenmeli­dir’

Prof. Dr. Daron Acemoğlu da törende yaptığı konuşmada, James A. Robinson ile yazdığı son kitap hakkında bilgi verdi. Çalışmalar­ında siyaset ve ekonomi arasındaki ilişkiyi sorgulayan Acemoğlu’nun yorumları şöyle oldu: “Kurumsal gelişme ve teknolojin­in büyümeye etkisi, demokratik ülkelerde herkesin katılımını­n sağlandığı bir ortamda mümkün olacak. İnsanların korkudan ve şiddetten ayrı yaşayabilm­eleri gerekiyor. Bugün insanların fakirlikte­n değil şiddetten, baskılarda­n kaçtığını görüyoruz. Devletin elinde tuttuğu gücü nasıl kullanacağ­ını bilmesi lazım. Sivil toplumun organize olması ve devletten talepte bulunması önem taşıyor. Hem devletin hem de toplumun gelişimi için, devlet ve sivil toplum arasında dengeli bir ilişki, rekabet ve işbirliği olması şart. Devletin güçlenmesi sivil toplumun güçlenmesi ile el ele gitmeli. Böylece hem toplumsal gelişme sağlanır, hem de devlet gelişir.”

 ??  ?? Ödülü, Koç Holding ve Koç Üniversite­si Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un (sağda) elinden alan Daron Acemoğlu, (ortada) “Ciddi, bilgiye bağlı kurumların araştırmal­arımı böyle büyük bir ödüle layık görmesi benim için çok anlamlı” dedi.
Ödülü, Koç Holding ve Koç Üniversite­si Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un (sağda) elinden alan Daron Acemoğlu, (ortada) “Ciddi, bilgiye bağlı kurumların araştırmal­arımı böyle büyük bir ödüle layık görmesi benim için çok anlamlı” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye