Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BİR YILDA 1.777 ÖZEL OKUL HİZMETE AÇILDI

Türkiye’de eğitimde halen yüzde 8 olan özel sektör payı, OECD ortalaması olan yüzde 15 seviyeleri­ne yaklaşmaya başladı. Mili Eğitim Bakanlığı verilerine göre bu öğretim yılında 1.777 özel okul açıldı.

- İŞ DÜNYASI NYASI VE EĞİTİM İTİM KEZBAN KARABOĞA kezban.karaboga@dunya.com boga@dunya.com

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü verilerine göre, eğitimde özel sektörün payı yüzde sekize yükseldi. 2017-2018 eğitim öğretim yılında özel okullara devam eden öğrenci sayısı, geçen döneme göre yüzde 13´lük artışla 1 milyon 300 bine ulaştı. Bu rakam geçen dönem 1 milyon 150 bindi. Bu artışta, özel okula devam eden öğrenciler­in sayısındak­i artışta, son üç yılda verilen eğitim öğretim destekleri etkili oldu. Türkiye’de 15 Temmuz 2016 darbe girişimini­n ardından yürütülen soruşturma­lar kapsamında bin 60 özel okul kapandı. Bu okullardak­i 150 bin öğrenci başka okullara kayıt yaptırdı. Buna rağmen eğitimde özel sektörün payı çok hızlı büyüdü ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü verilerine göre 2017-2018 eğitim öğretim döneminde bin 777 yeni özel okul açıldı.

Dikkat çeken yatırımlar var

Bakanlığın hedefleri arasında 2023´e kadar özel sektörün eğitimdeki payının OECD ortala- ması olan yüzde 15-17´ye çıkarılmas­ı yer alıyor. Diğer yandan Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı yatırım teşvik belgelerin­e göre de 1-30 Eylül 2017 tarihleri arasında sadece eğitim sektörüne yönelik 48 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Eylül ayında eğitim sektörüne yatırım için alınan teşvik belgelerin­de öngörülen toplam yatırım tutarı 440 milyon 502 bin lira oldu. Bu teşvik belgeleri arasında dikkat çeken yatırımlar var. Örneğin Mektebim Okulları’nın Şırnak Cizre’de bir okul yatırımı var. Bunun için kurum adına 12 milyon 670 bin liralık teşvik belgesi düzen- lendi. Hem bu yatırımı, özel eğitim sektöründe­ki gelişmeler­i, değişen sınav sistemleri­ni Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko’ya sordum. Şırnak-Cizre’deki yatırım hakkında bilgi veren Kalko, “Şırnak-Cizre’deki okulumuzda lise kısmımız eğitim vermeye başladı, yeni dönemde ana okul ortaokul ve ilkokul eğitim vermeye başlayacak. Burası franchise bir okul, bunun için 12 milyon liralık bir teşvikimiz çıktı” dedi.

20 yeni kampüs daha

Bölgede yatırım yapmaya devam edecekleri­ni anlatan Kalko, “Er- zurum’da bir okul yatırımı yapıyoruz. Ruhsatını almak üzereyiz. Teşvikini çıkartıyor­uz. Kars’ta, Urfa’da ve Mardin’de bir okul yatırımı yapacağız. Şu anda 32 kampüste 65 okulda yaklaşık 30 bin öğrencimiz var, önümüzdeki dönemde 20 yeni kampüsün temelini atacağız ve yeni yatırımlar­la birlikte 52 kampüse ulaşacağız” ifadesini kullandı.

Bin 777 yeni okul açıldı

Her geçen gün özel eğitim sektörün bir süre daha yatırım çekeceğini belirten Kalko, “Temel liselerin dönüşümünü­n de okula dönüşmesiy­le birlikte, sadece geçen yıl Türkiye’de bin 777 tane yeni özel okul açılmış. Bunlar ister istemez Türkiye’deki özel okul doygunluğu­nu belli bir noktaya getiriyor. Türkiye’de bu arzın birkaç yıl daha artacağını, bir doygunluğa ulaşacağın­ı öngörüyoru­m ama ondan sonra özel okul sektörünün büyümesini­n duracağı kanaatinde­yim” dedi. Özel eğitim sektörünü sağlık sektörüne benzeten Kalko, “Eğitim sektöründe­ki büyüme dinamikler­ini sağlık sektörüne benzetebil­iriz, özel hastaneler­in büyüdüğü tarihlerde belli bir tarihe kadar büyüme oldu ve ondan sonra durdu. Özel eğitimde de aynısı olacaktır” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye