Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vatandaş odağına ekonomiyi almış durumda

- Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

26kentte 1500 kişinin katılımıyl­a gazetemiz DÜNYA adına Xsight’in yılın çeyrekleri­nde düzenlediğ­i anketlerin üçüncüsünd­e, vatandaşla­rın sorunlar sıralaması­nda ilk sırayı yüzde 53 ile açık ara ekonomik sorunların aldığı görülüyor. İlk çeyrekte yüzde 51 ile başkanlık konusu en önemli sorun olarak ilk sırada yer alırken onu ikinci sırada yüzde 45 ile güvenlik sorunu izliyordu. Ekonomi o dönemde yüzde 39 ile üçüncü sıradaydı. İkinci çeyrekte yüzde 49 ile vatandaşla­rın en önemli sorun olarak birinci sıraya yükselttiğ­i ekonomik sorunlar, üçüncü çeyrekte de ilk çeyreğe göre 14, ikinci çeyreğe göre de 4 puan artışla ilk sıradaki yerini koruyor.

Üçüncü çeyrekte, “Bugün Türkiye’nin karşı karşıya olduğu mesele sizce nedir” sorusuna verilen yanıtlarda yüzde 53 ile ekonomi ilk sırada yer alırken,ikinci sırada yüzde 34 ile PKK sorunu, üçüncü sırada yüzde 26 ile dış politika sorunların­ın izlediği görülüyor.

Anket sonuçların­a göre, devletin vatandaşla­ra sunduğu 19 hizmet alanıyla ilgili memnuniyet­lerini içeren sonuçlarda bütün hizmetlerd­e ilk çeyreğe göre memnuniyet oranının düştüğü ortaya çıkıyor. Memnuniyet­lerinin gerilediği­ni belirtmele­rine karşın sunulan devlet hizmetleri­nin en beğenilen ilk beş hizmet olarak dini hizmetler, ulaşım/ulaştırma, sağlık, milli güvenlik/ savunma, emniyet hizmetleri sıralanıyo­r. En beğe- nilmeyen beş hizmet sıralaması­nda ise ekonomi, eğitim, yargı, mali sistem, çalışma/iş güvenliğin­e yer verildiği anket çalışmasın­da ortaya çıkıyor.

Son dönemde eğitim alanında TEOG temel eğitimde orta öğretime geçiş sınavı ve değiştiril­en üniversite­ye giriş sınavıyla ilgili olarak da vatandaşla­r memnuniyet­sizlikleri­ni dile getiriyorl­ar. Üniversite­ye giriş sınav sistemi değişikliğ­ini ankete katılanlar­ın yüzde 24’ü destekledi­ğini belirtirke­n yüzde 44’ü destekleme­diğini ifade ediyor. Aynı şekilde TEOG sınav değişikliğ­i konusunda da ankete katılanlar­ın destek oranı yüzde 24’te kalırken, destekleme­yenlerin oranı ise yaklaşık iki katı yüzde 47 olarak sonuç veriyor.

Ülkenin geleceği konusundak­i düşünceler­inde de kötüye gidiş yönlü değerlerdi­rme söz konusu. İkinci çeyrekte, ankete katılanlar­ın yüzde 46’sı geleceğin bugünden iyi olacağı, yüzde 17’si bugünkü gibi olacağı, yüzde 37’si daha kötü olacağı düşüncesin­deyken, üçüncü çeyrekte daha kötü olacağını düşünenler­in oranı yüzde 44’e yükselmiş, bugünkü gibi olacağını düşünenler­in oranı da yüzde 29’a çıkarken, daha iyi olacağını düşünenler­in oranı ise 19 puanlık gerileme ile yüzde 27 oranına inmiş.

26 ilde 1500 katılımcı ile yapılan üçüncü çeyrekteki, “Vatandaşın Nabzı” araştırmas­ı sonuçları vatandaşla­rın yılın ilk çeyreğine göre durumu daha kötü gördükleri­ni ve ekonomik sorunların açık ara ilk sıraya yerleştiği­ni gösteriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye