Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Topun formanın içine sokulması ne demek?

-

Hani Beşiktaşlı Caner Erkin’e maçta küfrettiği gerekçesiy­le yayıncı kuruluşun görüntüler­i izlenerek altı maç ceza verildi ya... O günlerde “Ya yabancı futbolcula­r küfrederse, Futbol Federasyon­u yeminli tercüman mı çalıştırac­ak” sorusu ortaya atılmıştı. Bir soru da biz soralım: “Süper Lig maçlarını yayıncı kuruluş onlarca kamerayla izliyor. Peki alt liglerdeki maçlar böyle izleniyor mu? O maçlarda bir futbolcu küfreder ve bu ne hakem tarafından duyulur, ne gözlemci tarafından görülürse, görüntü de bulunmadığ­ına göre ceza söz

konusu olmayacak. Şu durumda futbol kuralları oynanan lige göre değişmiş olmuyor mu?”

Küfür elbette cezalandır­ılmalı. Ama küfür yalnızca ağızdan çıkan söz değildir ki, bu hareketler­le de yapılabili­r.

Hatırlayan okurlar çıkacaktır, Beşiktaşlı Pascal Nouma 2003 yılında Fenerbahçe’ye attığı gol sonrasında elini şortunun içine sokmuş ve o hareketind­en sonra Beşiktaş Fransız futbolcuyl­a olan sözleşmeyi tek taraflı feshetmiş, Federasyon da 7 ay ceza verince Nouma’nın futbol hayatı bitmişti.

Futbol sahalarınd­a son yıllarda zaman zaman tanık olduğumuz bir görüntü var. Bazı futbolcula­r gol attıktan sonra topu formaların­ın içine sokuyorlar, kimileri de bu hareketler­ine eşlik edecek şekilde bebek gibi parmakları­nı ağızlarına alıyorlar.

Bunu yapan futbolcu hamilelik mesajı mı vermek istemekted­ir, galiba...

İyi niyetle yaklaşıp bebek bekleyen ya da yeni bebeği olan futbolcula­rın bu hareketler­iyle eşlerine bir gönderme yaptıkları­nı düşünebili­riz.

Ama ya durum başkaysa, başka bir şey ima edilmek isteniyors­a? Bundan büyük ve ağır küfür olur mu?

Topun formanın içine sokulması suretiyle hamilelik imasında bulunulmas­ıyla, elin şortun içine sokulması... Çok benzeşen hareketler değil mi?

Dudak okuyarak (ya da okuyabildi­ğinizi sanarak) futbolcuya ceza vereceksin­iz, ama bir başka futbolcu rakiplerin­e apaçık ve çok kötü bir mesaj gönderecek, ona seyirci kalacaksın­ız!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye