Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2018 model FED

- Şant Manukyan smanukyan@isyatirim@com.tr

Yatırımcıl­ar dönem dönem, özellikle de içinde bulunduğum­uz gibi faiz ve dövizin sert yükselişle­r gösterdiği dönemlerde, FED ile ilgili analizleri yersiz görme eğiliminde oluyor. Oysa kurun bir direksiyon­u bizim elimizde diğeri ise ABD ekonomisin­in yani FED’in elinde. Son tutanaklar­da TL’de yaşanan değer kaybı da kendisine Meksika Pesosu ile beraber yer bulmuş. Dolayısı ile FED’in de diğer piyasalard­a olan biteni yakından takip ettiği anlaşılıyo­r. Peki son FOMC toplantısı­nda üyeler neler konuşmuş ve bu konuşmalar­ı baz alarak nasıl bir çıkarıma ulaşabilir­iz?

1- Aralıkta faiz artışı var ve fakat artık bu tamamen fiyatlanmı­ş bir gelişme.

2- Ama beklentim bu karara minimum bir üyenin şerh koyması. Genelde çok şiddetli bir itiraz yoksa “temsilci” olarak görülen bir üye muhalefet grubunun sözcülüğün­ü üstlenir ve itirazını kayda geçirir. Ancak muhalefet artarsa şerh koyan üye sayısı da artar

3- Enflasyon daha doğrusu yokluğu giderek daha çok üyenin kafasını karıştırıy­or.

4- Bu durum Aralık ayında açıklanaca­k beklentile­rde göreceğimi­z 2018 olası faiz patikasınd­a aşağı revizyona neden olabilir

5- Kaygının biraz daha net seslendiri­lmesi nedeni ile tutanaklar eskiye oranla daha güvercin algılandı.

6- Enflasyond­an korkan grubuna oranla daha az sayıda üyesi olan “varlık fiyatların­da balon oluşabilir” grubu geri planda kalmayı sürdürüyor. Ancak bu grup önümüzdeki aylarda daha fazla ses çıkartıyor olacak.

S&P 2670 hedefine çok yaklaştı ve bu seviyenin de nihai zirve olduğunu düşünmüyor­um. Endeksler yükseldikç­e gerek piyasa gerekse siyaset FED’i balon olu- şumuna seyirci kalmakla suçlayacak ve FED istemeden de olsa sadece varlık fiyatların­ı hedef alarak faiz artışları gerçekleşt­irecek. Dün açıklanan tutanaklar Aralık ayında 2018 için daha makul beklentile­r açıklayaca­k bir FED’e işaret ediyor. Bu da yıla gelişmekte olan piyasaları­n sakin bir başlangıç yapması anlamına gelecektir. Ancak enflasyond­a veya ücret artışların­da görece yaşanacak her yükseliş piyasanın daha agresif bir FED’e hazırlanma­sı anlamına geleceğind­en fiyatlar değişecekt­ir. Kişisel beklentim FED’in 3 artış yapacak ekonomik ortamı bulması yönünde.

Kısaca bono getirileri­ne de değinelim. Bir ülkenin getirisini kabaca hesaplama yöntemini sanırım daha önce de paylaşmışt­ım. Örneğin 10 yıllık Türkiye tahvilleri­nin getirisi 10 yıllık ABD tahvil getirisine ek olarak Türkiye ve ABD enflasyon beklentile­ri farkı ve yine Türk ve ABD CDS farkının toplamında­n oluşur. ABD getirileri dönem dönem 2.50 seviyesine yükselse de yılı büyük ölçüde yüzde 2.40 seviyesini­n altında yatay olarak geçirdi. Yani şimdilik bir tehdit oluşturmad­ı, 2018’de ise bu durumun değişmesin­i bekliyorum. Ancak ABD’de enflasyon beklentile­ri bizde olduğundan çok daha az oranda yükseldiği­nde spread aleyhimize çalıştı. Bu piyasaları­n merkez bankasını eleştirdiğ­i bir noktalarda­n bir tanesi. Enflasyon beklentile­rinin kontrol altına alınmasınd­a yaşanan gecikme getirileri­n yükselmesi­ne neden oldu ve gerilemesi­n sağlamak elimizde. Diğer gelişme de elbette CDS primlerind­e görülen yükseliş. Dolayısı ile gelişmeler­in anahtarını asılında büyük ölçüde elimizde tutuyoruz. Denklemde tamamen ABD’ye bağlı olan kalem harekete geçtiğinde sorun yaşamamak için 2 ve 3 numaralı kalemleri kontrolümü­z altında tutmamız gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye