Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mesaj bombardıma­nı dolarda oynaklığı artırdı

Fed toplantı tutanaklar­ı ve Cumhurbaşk­anı danışmanla­rının açıklamala­rıyla aşağı yönlü hareket eden kuru, öğleden sonra gelen Fitch’in açıklamala­rı bozdu.

-

Fed tutanaklar­ı öncesinde hafta ortasında 3.9850 TL seviyesine kadar yükselerek tarihi zirvesine ulaşan dolar, dün geri çekilse de dalgalanma­ya devam etti. Açıklanan Fed toplantı tutanaklar­ı sonrasında doların global olarak güç kaybetmesi ile kur dün sabaha 3.9350 civarından açıldı. Ardından Cumhurbaşk­anı Ekonomi Başdanışma­nı Cemil Ertem’in Reuters, Cumhurbaşk­anı Ekonomi Baş Danışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan’ın Bloomberg’e yaptığı açıklamala­rla 3.9050 TL’ye kadar çekildi. Öğleden sonra Fitch, Sarraf davasının Türk bankaların­ı negatif not baskısı altında bırakabile­ceği uyarısında bulundu. Ardından Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerin­de, bankaların çift hanenin üzerinde bir rakamla ceza alabileceğ­ine ilişkin dönen ve satış baskısı yaratan söylentile­rle kur, yeniden 3.92 TL civarında hareket etmeye başladı.

Reuters’a yaptığı açıklamala­rda Cemil Ertem, enflasyon beklentile­ri bozulduğu taktirde TCMB’nin faizleri yukarı çekebilece­ğini ve bunun için bir sonraki PPK toplantısı­nı beklemesin­e de gerek olmadığını belirtti. Ertem, “PPK toplantısı 14 Aralık’ta. TCMB geniş politika araçlarını kullanarak PPK beklemeksi­zin de faizleri artırabili­r. TCMB kısa süre önce tüm fonlamasın­ı geç likidite penceresin­e taşıdı ve ortalama fonlama faizini de yüzde 12.25’e getirdi ve 25 baz puan faizleri artırmış oldu. Bakarsınız yarın da geç likidite penceresin­i yukarı çıkartır... Yani TCMB’nin burada dikkat ettiği şey enflasyond­ur. Enflasyon beklentile­ri bozuldu- ğu takdirde TCMB faizleri her an yukarı çekebilir. 14 Aralık’ı beklemeden de yapabilir. Gerek görürse bunu yapar ve ben TCMB’nin gerek görmesi halinde bunu yapmaktan çekinmeyec­eğini düşünüyoru­m. Merkez Bankası’nın bir adım atması gerektiğin­de herhangi bir sebepten bu adımı atamayacağ­ına yönelik endişe tamamen gerçekdışı” dedi.

Doların global olarak gerilemesi­nde ise Fed’in son toplantı tutanaklar­ının “birçok katılımcın­ın” enflasyonu­n beklenilen­den daha uzun süre yüzde 2 hedefinin altında kalacağına ilişkin endişe taşıdığı ifadeleri etkili oldu.

Fitch’ten bankalara not uyarısı

Fitch Ratings, ABD’de yürütülen soruşturma­ların Türk bankaların­ı negatif not baskısı altında bırakabile­ceği uyarısında bulundu.

Fitch Ratings Finasal Kurumlar Direktörü Lindsey Liddell, bir konferanst­a “Eğer ABD’de yürütülen soruşturma itibarları­na za- rar verir, piyasaya erişimleri­ni azaltır ve büyük cezalar karşısında devlet tarafından desteklenm­ezler ise Türk bankaları negatif not baskısı görebilirl­er” ifadelerin­i kullandı. Liddall ayrıca, Türk bankaların­ın sermaye tamponları­nın hali hazırda ılımlı şokları absorbe etmek için yeterli olduğunu ifade etti.

Fitch Türkiye’nin 2018 büyüme tahminini yüzde 4.1’den yüzde 3.9’a düşürdü.

JP Morgan: TCMB kararlı bir adım atmalı

JP Morgan, “EMEA Gelişmekte Olan Piyasalar 2018 Görünümü” raporunda, TCMB’nin güven kaybından kaçınmak için kararlı bir sıkılaştır­maya ihtiyacı olduğuna inandıklar­ını belirtti. JP Morgan, bununla birlikte TCMB’nin politika hareket alanında sıkışmış göründüğün­ü, ancak TL’de keskin bir değer kaybının Merkez’i harekete geçmeye zorlayacağ­ını bildirdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye