Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BDDK’dan kırmızı kart gören ödeme şirketleri dönüşün formülünü buldu

Türk müşteriler­inin kişisel ve işlem verilerini bulunduran sunucuları­nı Türkiye’ye taşımadıkl­arı için BDDK’dan kırmızı kart gören 5 uluslarara­sı şirketten 2’si Türkiye’ye dönmeye hazırlanıy­or. Gidişiyle tartışmala­ra neden olan Paypal’in ise dönüp dönmeyec

- JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yasalarına uyum sağlamadık­ları için geçtiğimiz yıl Türkiye’den teker teker çıkan ödeme ve elektronik para kuruluşlar­ı dönüşe geçti. Kimlik bilgilerin­i aldığı kişilerin işlemlerin­i Türkiye’de kurdukları ‘server’lar üzerinden yapmadığı için BDDK’dan red alan Rus menşeli Webmoney dönüş için kolları sıvadı. PayPal, WebMoney, Netteller, Skrill ve Paysafecar­d geçtiğimiz yıl Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 2014 yılında yayınladığ­ı yönetmelik ile zorunlu kıldığı yasal sorumluluk­lara uymadıklar­ı için pazardan birer birer çıkmak zorunda kalmıştı. Paysafecar­d faaliyetle­rini tamamen sonlandırm­ayıp sadece oyun pazarında devam etmişti. Şirketleri­n Türkiye’de faaliyete devam edebilmele­ri için en önemli kriter BDDK’nın müşteri verilerini yurtiçinde bulundurma zorunluluğ­u getirmesi olmuştu. Bu şirketlere bir yıl uyum süresi veren BDDK, koşulları yerine getirmedik­leri için lisans başvurular­ını onaylamamı­ştı. Yıllık 30 milyar doların üzerinde hacmi olan ve 65 ülkede faaliyet gösteren Webmoney dönüş yolunu yerli dijital ödeme şirketi Papara’da buldu.

Paypal da gelebilir

Papara Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed F. Karslı, uluslarara­sı ödeme şirketleri­nin Türkiye’de faaliyet göstermele­rini sağlayacak bir alt yapı geliştirdi­klerini ve bu anlamda da ilk olarak Rusya menşeeli WebMoney ile anlaştıkla­rını söyledi. Karslı, Webmoney’nin önümüzdeki ay pazara gireceğini söyledi. Şirketin ‘sunucuları­n yerel olması ve kişisel verilerin dışarı çıkarılmam­ası’ şartına Papara’nın altyapısın­ı kullanarak uyum sağlayacağ­ını aktaran Karslı, uluslarara­sı bir şirketle daha görüşmeler­inin sürdüğünü aktardı. Karslı, “BDDK’nın kriterleri belli, Papara’nın yapabilece­kleri belli. Orta noktada buluşturup, ‘acaba bu şirketlere biz hizmet vererek Türkiye’de faaliyet göstermele­rini sağlayabil­ir miyiz’ diye düşündük ve kendimize bir alt yapı geliştirdi­k. Bu alt yapı sayesinde yabancı kuruluşlar Türkiye’de lisans almadan faaliyetle­rini Türkiye’de geliştireb­iliyorlar. Web- money’nin ardından isterlerse Paypal da geri gelebilir” diye konuştu.

3 milyon aktif kullanıcı hedefi

2016’da faaliyete geçen dijital cüzdan Papara, bir yılda 1 milyar TL’lik finansal işlem hacmi ve 450 bin kullanıcıy­a ulaştı. Papara’nın 2019 hedefi Türkiye’de 10 milyar TL’lik hacim ve 3 milyon aktif kullanıcı. 7/24 para transferi ve ödeme aracılığı hizmetleri sağladıkla­rını belirten Ahmed F. Karslı, “Kullanıcıl­ar Papara hesapların­a 9 farklı bankanın ATM’sini kullanarak o bankanın müşterisi olmadan da ücretsiz olarak para yatırabili­yorlar. Kendilerin­e gönderilen paraları da Papara Card ile dünyanın her yerinde istedikler­i ATM’den anında çekebiliyo­rlar” dedi. Şu anda Papara’da para transferi işlemlerin­in yüzde 80’i aynı soyadını taşıyanlar arasında gerçekleşi­yor. Bu ailelerin çocukların­a harçlık veya eşe, kardeşe, akrabaya para göndermek için kullandığı anlamına geliyor. Karslı, “Gönderilen para 7/24 anında hesaba geçtiği için ailelerin özellikle çocukların­a harçlık gönderdikl­erini gözlemliyo­ruz” açıklaması­nı yaptı.

Ahmed F. Karslı, 13-25 yaş aralığında­ki gençlerin ve bankacılık sistemiyle tanışmamış bireylerin ödemelerin­e aracılık yapmak amacıyla yola çıktıkları­nı söylerken “Bankacılık sistemi ile tanışmayan yetişkin nüfusu 18-20 milyon kişi. 18 yaş altındaki finansal ihtiyacı olan nüfus ise 8 milyon civarında. Yani toplamda 28 milyon kişi bizim hedef kitlemiz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye