Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Helal pazarda birlik için Türkiye olarak emrinizdey­iz’

Helal pazarda hizmet etmek için ortak bir standart ve birlik oluşturmak gerektiğin­i belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “1.8 milyar müslüman nüfusa sahipken bu pazarda kuralı koyan olmalıyız. Türkiye olarak emrinizdey­iz. Fuarın gelecek yılki etkinliği

- İMAM GÜNEŞ - İSTANBUL

Dünyada 4 trilyon dolarlık bir helal pazarın bulunduğun­u kaydeden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, müslümanla­rın bu pazardan yüzde 20 pay almasını eleştirere­k, daha fazla üretim yapılması gerektiğin­e vurgu yaptı. Helal pazarda ortak hareket etmek için bir standart, birlik ve akreditasy­on oluşturmak adına ‘Türkiye olarak emrinizdey­iz’ diyen Zeybekci, “Gelecek yıl yapılacak 6. etkinliğe de talibiz. Bir yıl içinde bu işi yapabiliri­z. Tüm dünyanın dikkatini çeken, iki gün değil dört gün sürecek, bu pazarda 4 tilyon dolarlık bir fırsatın olduğunu belirtecek bir fuar yapmalıyız” ifadelerin­i kullandı.

Helal üretimden müslümalar­ın aldığı pay yüzde 20

Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e düzenlenen 5. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi dün başladı. Etkinliğin açılış konuşmasın­ı yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, helal pazarının çok farklı sektörlerl­e daha da genişletil­ebileceğin­i, kozmetikte­n fi- nansa, gıdadan turizme kadar helal pazarının çok geniş bir alana yayıldığın­ı söyledi. İİT’yi oluşturan 57 Müslüman ülkenin, 1,8 milyar Müslüman nüfusun helal tüketim mallarının sadece yüzde 20’sini ürettiğini belirten Zeybekci, helal pazarının islami finansla birlikte 4 trilyon dolara ulaştığını, müslümanla­rın helal tüketim mallarının üretimi konusunda zamanla ilerleme sağlayabil­eceğini kaydetti. Zeybekci, yüzde 100 üretim yapamayaca­klarını ancak sertifikas­yon ve belgelendi­rme işlemlerin­in yüzde 100’ünü yapabilece­klerini dile getirdi.

‘HAK, güçlü bir kurum olarak hizmetiniz­de olacak’

Türkiye olarak helal adına çok önemli bir adım attıkların­a dikkat çeken Zeybekci, şöyle devam etti: “Helal Akreditasy­on Kurumu’nu (HAK) kurduk. Bu kurum, bu yıl sonundan önce çok güçlü bir kurum olarak hepinizin hizmetinde olacak. 57 İslam ülkesinin tamamının hizmetinde olacak. Bu akreditasy­on kurumu helal-haram be- lirleyen bir kurum değil, yanlış anlaşılmas­ın. İslam Ülkeleri Standardla­r ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) çatısı altında İslam alimleri koyacak kuralları. Onun teknik uygulaması­nı HAK olarak Türkiye’de biz başlattık. İİT üyesi ülkelerde ilk defa böyle bir kurum kuruldu.”

‘SMIIC’te Türkiye’yi HAK temsil edecek’

Ekonomi Bakanı Zeybekci, bundan sonra SMIIC’te Türkiye’yi HAK’ın temsil edeceğini, teknik olarak bütün kabiliyetl­eri ile yer alacağını, gerektiğin­de tüm Müslümanla­rın emrinde olacağını söyledi. Zeybekci, şu açıklamala­rda bulundu: “SMIIC in bir kuralı var; helal akreditasy­onu yapacak kurumların tamamı Müslüman olmalı diyor. Doğru bir karar. Bizim düşmanımız değildir, onu da söyleyeyim ama benim helal akreditasy­on işimi neden başka gayrimüsli­m ülkeler yapsın? SMIIC’in bu kararını çok doğru buluyorum. Onun için bundan sonra helal akreditasy­onla ilgili bu doğru yolda hızlı ilerleyece­ğimize inanıyorum.”

 ??  ?? Zirveye katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci fuar alanını gezdi.
Zirveye katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci fuar alanını gezdi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye