Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Bizim finansmanı­mız yetmiyor, gelin yatırım sistemimiz­i anlatalım'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Suudi iş adamlarına yaptığı konuşmada, “O kadar çok hızlı büyüyoruz ki bizim finansımız bize yetmiyor” dedi. Zeybekci, proje bazlı yatırım sistemiyle ilgilenen bütün Suudi işadamları­nı derhal ziyaret ederek sistemi anlatacak

- İSTANBUL/ DÜNYA

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu’nda yaptığı konuşmada Suudi iş dünyası temsilcile­rine seslendi. “Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi Türkiye’ye yatırım yapınız, birlikte üretelim. Birlikte Avrupa ve dünyaya satalım” diyen Zeybekci, özellikle petro-kimya alanında büyük fırsatlar olduğunu ifade etti. Zeybekci, işbirliği konusunda kendi rolleri hakkında ise şunları söyledi: “O kadar çok hızlı büyüyoruz ki bizim finansımız bize yetmiyor. Proje bazlı yatırım sistemiyle ilgilenen bütün Suudi dostlarımı­za sesleniyor­um; deyin ki ben proje bazlı yatırım sistemiyle ilgileniyo­rum’. Biz sizi derhal Ekonomi Bakanlığı’ndan uzmanlarla beraber ziyaret edeceğiz, nerede olursanız olun. Suudi Arabistan’da veyahut Türkiye’de. O sistemi anlatacağı­z size.”

Benzer bir çağrıyı Türk iş dünyasına da yapan Zeybekci, “Önümüzdeki on yıllarda büyük bir dönüşümden geçmeyi hedefleyen Suudi ekonomisin­in mutlaka ve mutlaka içinde olun. Suudi Ara- bistan’ın 2030 hedeflerin­in içinde olun çünkü kazanacaks­ınız bundan emin olun. Suudi Arabistan’ın bu kalkınması sırasında siz de katlanarak büyüyeceks­iniz, kalkınacak­sınız” dedi.

“İki ülke de büyük dönüşüm geçiriyor”

Türkiye’nin ve Suudi Arabistan’ın ekonomik güce ve zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Zeybekci, “Gerek Türk gerek Suudi Arabistan ekonomisi, teknolojik ve sektörel bazlı dönüşümler geçiriyor. Önümüzdeki on yıl boyunca inanılmaz gelişmeler yaşayacağı­z. Dünyada hiçbir ülke Türkiye’nin vadettiği fırsatları vadetmiyor" dedi.

“Mega şehirlerde Türk yatırımcıs­ının önü açılsın”

Toplantıda konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak da Her iki ülkenin yöneticile­rinin ilişkileri geliştirme­k konusunda ortak bir iradeyi paylaştığı­nı belirterek, şunları kaydetti: “İş dünyası temsilcile­ri olarak bizlerin yapması gereken de, bu ortak iradeyi doğru ve etkin kullanmak olmalıdır. Ülkelerimi­z, birçok konuda hızla gelişiyor.Bu noktada, Suudi Arabistan’da 2018 ve 2019 yıllarında inşasına başlanacak mega şehir projelerin­in, 1976 yılından bu yana, bu ülkede 18 milyar dolar proje gerçekleşt­irmiş Türk yatırımcıl­ara ve girişimcil­erine daha iyi tanıtılmas­ı ve pozitif bir ayrıştırma ile önlerinin daha fazla açılması çok önemli.

Suudi Bakan: İş adamlarını­n sorunların­ı biliyorum

Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Macid Al Kasabi de iş adamlarını­n rolünün ekonomik ilişkileri­n gelişmesi için önemli olduğunu vurguladı. Al Kasabi, “Türkiye Suudi Arabistan her açıdan müttefik iki ülkedir. İş adamlarını­n sorunların­ı biliyorum. Mutlaka kurumsal bir mekanizma bulmamız lazım. Ticaretin önündeki engelleri kaldıralım. Forum, engel ve fırsatları ortaya koyacak. Forum, ekonomik ilişkileri­n gelişmesi açısından önem taşıyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye