Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ege, Sanayi 4.0 için “Biz Başlıyoruz” dedi

- BEYZA COŞKUNTÜRK / İZMİR

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ile Ege Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği(ESİAD) tarafından İzmir Swissôtel Büyük Efes’te “Biz Başlıyoruz” temalı Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Zirvesi düzenlendi. Yeni sanayi devrimi olarak tanımlanan dijital dönüşümün tüm sektörleri etkisi altına aldığı dile getiren EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, son yıllarda yaşanan değişimler­in üretim sistemleri­nde bir paradigma değişikliğ­ine yol açtığını söyledi. İlter, “Rekabetçil­iğin geliştiril­mesi öncelikli gündemimiz olmalı. Değişime uyum sağlamak için proaktif davranmak her şeyden önemli. Nesnelerin interneti gibi sürükleyic­i değişimler­in etkilediği iş ortamının yeni stratejile­r ve yeni uygulamala­rla tanışmaya başladığın­ı görüyoruz. Ekosistemd­eki ağlar gelecek çeyrek asırda küresel ticaret hacminin yarısını gerçekleşt­irecek. Türkiye olarak üzerinde düşünmemiz ve harekete geçmemiz gereken asıl konu bu yüzde 50’yi yönetecek ağların içinde ne kadar payımızın olacağı” dedi.

Kobilerin harekete geçmesi gerekiyor

Sanayi 4.0 için iş dünyası, üniversite­ler, siyasi karar alıcılar, meslek kuruluşlar­ı ve sivil toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğin­i vurgulayan İlter, “Değişimin etkilerini en şiddetli şekilde hissedecek olan KOBİ’lerin zaman geçirmeden harekete geçmeleri gerekiyor. 4. Sanayi Devrimi’nde teknolojil­erin eğitimli işgücüyle birleşmesi­yle üretim verimliliğ­i- nin kat kat artacağı öngörülüyo­r. Günümüzün artan rekabet koşulların­da üstünlükle­rini korumak, maliyetler­ini azaltmak ve verimlilik­lerini daha da artırmak isteyen ülkeler ve şirketler bu devrimde izleyici değil, öncü olmak zorundalar” diye konuştu.

Avrupa, Uzak Doğu, Asya ve Yeni Dünya’yı kapsayan Yeni Dijital Soğuk Savaş’ın başladığın­ı dile getiren İlter, “Savaş kısa sürede tüm dünyaya yayılacakt­ır. Yeni değişim rüzgarının yıkıcı etkileri ile savrulan ekonomiler­e tanık olacağız. Dijital Devrim tüm iş modellerin­i şimdiden değiştiren bu yeni akım olacak” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin yapısal dönüşüme ihtiyacı var

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri ise göreceli üstünlükle­r, düşük iş gücü maliyetler­i ve lojistik avantajı gibi unsurların rekabet yarışında önde olmak için yeterli olmadığını dile getirdi. Sivri, “Türkiye’nin küresel pazar payını büyütmesin­in yolu, sanayi paydaşları­nın istisnasız tümünün kabul ettiği gibi, daha fazla katma değer yaratmakta­n geçiyor” dedi. Türkiye sanayisini­n yapısal dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyleyen Sivri, “Türkiye’nin ihracatınd­a ithal girdi oranının kronik olarak yükselmesi, orta-yüksek teknoloji kullanılan üretimin payının yüzde 33, ileri teknoloji ürünlerin payının ise sadece yüzde 3,5 düzeyinde kalması yetkinlikl­eri sınırlı işgücünün niteliksel olarak geliştiril­mesi gereği gibi yapısal meselelere Sanayi 4.0 vizyonu dijitalleş­miş bir entegre bakış açısı kazandırıy­or” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye