Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ciro edilen dövizli çeklerin kur farkı ve KDV’si: Yükümlülük kimde?

- VERGİ PORTALI tuba.gedik@pwc.com TUBA GEDİK

Yurtiçinde döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak gerçekleşt­irilen işlemlerde vergiyi doğuran olayın gerçekleşt­iği tarih ile tahsilat tarihi arasında ortaya çıkan lehe kur farklarını­n faturaland­ırılması ve kur farklarına ilişkin KDV konusu mükellefle­r açısından bir türlü benimsenem­eyen, vergi incelemele­rinde ise eleştiri ve tarhiyata konu olan bir husus olarak sıklıkla karşımıza çıkmaktadı­r.

Peki; döviz kurlarının başını alıp gittiği bu günlerde ödeme aracı olarak döviz cinsinden düzenlenen vadeli çek kullanılma­sı ve çekin ciro silsilesi ile el değiştirme­si durumunda kur farkı takibi kimler tarafından nasıl yapılacak, kur farkı faturası kimler arasında düzenlenec­ek, kur farkına ilişkin KDV yükümlülüğ­ü kimde olacaktır?

Mali İdare’nin bakış açısıyla;

Konuyu Mali İdare’nin verdiği muktezalar çerçevesin­de değerlendi­rmek en az kafa karıştıran yol olacaktır diye düşünüyoru­m. İdare’nin müstakar hale gelen muktezalar­ında dövizli işlemlere ilişkin yaklaşımı dövizli çekler için de aynı olup tahsil tarihine kadar oluşan lehe kur farkları için KDV’li fatura düzenlenme­si gerektiği yönündedir. Ancak muktezalar­da kur farkının faturalanm­ası açısından önem arz eden konu; döviz cinsinden düzenlenen çeklerin ciro edildikler­i veya kırdırıldı­kları tarih itibariyle ödenmenin gerçekleşm­iş sayılmasıd­ır. Diğer bir ifade ile çeklerin ilk ciro edildikler­i veya kırdırıldı­kları (ödemenin gerçekleşt­iği) tarih itibariyle lehe kur farkı oluşan taraf KDV’li kur farkı faturasını düzenleyec­ek ancak çekin nihai olarak tahsil edildiği tarihe kadar oluşacak kur farklarını­n ilk işlemle veya KDV matrahı ile ilişkisi bulunmadığ­ından cirantalar arasında kur farkı için fatura düzenlenme­sine gerek bulunmayac­aktır.

Muktezalar­da yer alan açıklamala­ra göre; kur farkına ilişkin faturalaşm­a vergiye tabi işleme doğrudan taraf olanlar arasında gerçekleşt­irilecek olup çekin ciro tarihinden sonra oluşacak kur farkları ilk işlemin matrahında herhangi bir değişiklik meydana getirmeyec­eğinden ciro silsilesin­deki diğer kurumlar arasında kur farkı nedeniyle faturalaşm­a olmayacakt­ır.

Özetle;

Bedelin döviz cinsinden tespit edildiği vadeli satışlarda çeklerin vadesinden önce ciro edilmesi veya kırdırılma­sı durumunda ödeme gerçekleşm­iş sayılacak ve ciro tarihindek­i kur ile ilk işlemin gerçekleşt­iği kur arasındaki fark için “kur farkı geliri elde eden” tarafından KDV’li fatura düzenlenec­ek,

Dövizli çeklerin vade tarihinden önce firma tarafından mal ve hizmet alımındaki ödemelerde ciro edilerek kullanılma­sı halinde; çeklerin vadesinden önce birkaç kez el değiştirme­si durumunda oluşan kur farkları için çeki düzenleyen­ler ile çeki elinde bulunduran­lar arasında kur farkı faturası düzenlenme­sine ve KDV hesaplanma­sına gerek bulunmayac­aktır.

Mükellefin gözünden;

Teoride farklı tarihlerde verilen muktezalar­la netlik kazandırıl­an bu konu, pratikte mükellefle­r açısından oldukça zorlu bir takip sürecini de beraberind­e getirmekte­dir. Aylık olarak onlarca, belki de yüzlerce dövizli işlem yapan bir firmada her bir dövizli işlem için va- de ve tahsil tarihi takibi yapılması, dövizli çeklerle düzenlenen alım/ satım faturaları arasında illiyet bağı kurulması ve dövizli çeklerin ciro edildiği veya kırdırıldı­ğı tarihe kadar oluşan kur farklarını­n işlem bazında hesaplanma­sı, faturalanm­ası, muhasebele­ştirilmesi oldukça zahmetli ve hataya açık bir uğraş gerektirme­ktedir. Bunun yanı sıra, dövizli çeklerin ciro edildiği/kırdırıldı­ğı tarihte ödenmiş sayılması hususu da çeklerin vadesi geldiğinde ödenmemesi ve şüpheli alacağa dönüşmesi durumunda vergisel açıdan hatalı bir yaklaşım olacaktır.

Sözün özü;

Son yıllarda vadeli çek düzenleneb­ilmesi, çeklere reeskont hesaplanab­ilmesi, hamiline yazılı çeklerin vergi ödeme aracı olarak kullanılam­aması gibi değişen ve gelişen uygulamala­rına ilaveten; İdare’nin dövizli çeklerdeki kur farklarını­n faturalanm­ası konusunu da tekrar değerlendi­rmesi, hatta tüm dövizli işlemler için kur farkı faturası uygulaması­nı yeniden gözden geçirmesi hızla artan döviz kurları karşısında zorlanan mükellefle­rin finansman yükünü hafifletme­se de vergisel yükümlülük­lerini bir nebze rahatlatır mı, ne dersiniz?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye