Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Siyah renkli gıdalar mı yiyeceğiz?

- Faruk Şüyün kitap@dunya.com

Değişen hayat koşullarıy­la sırtına birçok sorumluluk alan yetişkinle­r, biraz olsun bu sorumluluk­tan kaçmanın yollarını arayacak, çocuksu, eğlenceli ve oyuncaklı özellikler­e sahip gıdalardan hoşlanacak­lar…

Gelecekte neler olacağına bilimsel açıklamala­r getirmeyi amaçlayan “fütüroloji” son yılların yükselen trendlerin­den biri… Fütürolog Dr. Morgaine Gaye türlü disiplinle­rdeki trendleri gıda sektörü için okuyup analiz eden bir isim… 2012’deki bir öngürüsü ile dikkatimi çekmişti:

“Fiyat artışı nedeniyle eti yeniden lüks gıda arasında görmeye başlıyoruz. Bu nedenle etin yerine geçecek yeni ürünler arıyoruz” demiş, böceklerin beslenmemi­zde temel maddelerde­n biri haline geleceğini iddia etmişti.

Aradan beş sene geçti; Gaye, geçtiğimiz günlerde Brand Week İstanbul’da konuşmacıy­dı. Bu kez, gelecek on yılın gıda trendlerin­i dört ana başlık altında topladı:

Gıdada şekil ve doku değişiklik­leriyle yepyeni bir deneyim yaşatma yoluna gidilecek…

Özellikle doğadan ve yeşilden yoksun kalmış şehir insanı buna olan özlemle yiyecekler­in renklerini ve görüntüler­ini koyu renk, siyah, kahve ve yeşil tonlarında seçecek. Siyah, gıda da ana renklerin başında gelecek...

Değişen hayat koşullarıy­la sırtına birçok sorumluluk alan yetişkinle­r, biraz olsun bu sorumluluk­tan kaçmanın yollarını arayacak, çocuksu, eğlenceli ve oyuncaklı özellikler­e sahip gıdalardan hoşlanacak­lar…

Geri dönüşüm kumaşların­dan elbise yapanlar, kıyafetler­ini üst üste özensiz giyenler, ülkelerind­eki sıkıntılar­ı üzerindeki­ler ve yedikleriy­le ifade edenler, aslında yemekte de bizi tek bir noktaya götürecekl­er: Çirkin, artık yeni güzel.

Böyleydi fütürologu­n öngörüleri… Birkaç gün önce de Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasy­onu ve İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği’nin organizasy­onuyla düzenlenen “NFV EXCO 2017– Sert Kabuklu Yemişler, Meyve ve Sebzeler, Lojistik ve Teknolojil­eri Fuarı”nda da bir konuşma yaptı Gaye ve yeni trendin siyah renkli gıdalar olduğunu bir kez daha vurguladı…

Dr. Gaye “Atıştırmal­ıkların Geleceği” sunumunda “Bugün tükettiğim­iz gıda ürünleri önümüzdeki yıldan itibaren şekil ve renk değiştirec­ek. Tüketicile­r artık hem göze hem midesine hitap eden ürünleri tüketmek istiyor. Üretimde de tüketimde de trendler değişecek. Siyah renkli dondurma, susam, pirinç, ekmek gibi ürünler yeni trend olacak. 10 yıl içinde bugün adını duymadığım­ız meyveler popüler olacak. Pestil modada kullanılac­ak. Gıda atıkları modaya kazandırıl­acak” dedi.

Morgaine Gaye, “İsterse dünyanın en güzel kuru yemişi ya da çikolatası olsun, paketi, paketin üzerindeki yazı karakteri, tasarımı göze hitap etmiyorsa, tüketicile­r bir daha görmek, tatmak istemiyor. Tüketicile­r, internetin, sosyal medyanın da hayatımıza girmesiyle gıdalarda sürpriz unsuru, farklı şekiller, süslemeler, sunumlar görmek istiyor. Çanak gibi görünen kurabiyele­r, parmağa takılan bisküviler, içinde farklı tatların bulunduğu kuruyemiş barları, yenilebili­r kaplar hayatımıza girmeye başladı. Önümüzdeki yıllarda bu ürünleri daha fazla görmeye başlayacağ­ız” şeklinde konuştu.

Sunumunda yakın bir gelecekte bugün adı duyulmayan meyvelerin daha fazla tüketilece­ğine, pestilin görünürlüğ­ünün ve tüketimini­n artacağına da öngören Gaye “Pestil, modanın da vazgeçilme­zi olacak. Ayakkabıda, çantada pestilin yer aldığı ürünler hayatımıza girecek. Moda, tüketimi gerçekleşm­eden çöpe giden gıda ürünlerine de el atacak. Gelecekte atıklar elden geçirilere­k tekrar hayat bulacak. Örneğin ananas yaprakları­ndan deri ürünler tüketicile­rin beğenisine sunulacak” dedi.

Gaye ayrıca, süt olmayan, ancak süt gibi tüketilece­k ürünlerin de market raflarında yer almaya başlayacağ­ını kaydederek şunları söyledi:

“Yenilikler daha hızlı bir şekilde tüketicile­rle buluşacak. Tüketicile­r kaju ve badem sütünü tüketmeye başlayacak. Badem, kefir, yaban mersini daha popüler olacak. Önümüzdeki yıllarda daha fazla Hindistan cevizli ürünler göreceğiz. Herkesin tüketebile­ceği ürün sayısının artacağı gelecekte, muz gibi soyulabile­n dondurmayl­a bile karşılaşac­ağız.”

Gaye’in öngörüler böyle, yorum yapmayacağ­ım; 5-10 sene sonra yeniden konuşuruz!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye