Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Karuşuk kuruşuk

- HAKAN ÇINAR hakan.cinar@dunya.com

Dolar da euro da hızla yükseliyor, aslında kurlar artıyor tabiri Türk Lirası geriliyor anlamına da gelmekte. Bu durum yabancı yatırımlar için Türkiye’deki, başta ücretler olmak üzere, maliyetler­in düşmesi, yani ülkemizin ucuzlaması anlamına da geldiği için durumdan hoşnut olanlar var elbet. Kurların mevcut durumu, cari açığın sene sonunda nasıl tamamlanac­ağı, 2023 yılına dair e-ticarettek­i 350 milyar Türk Lirası hedefinin Sayın Başbakan tarafından paylaşılma­sı, Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanı tarafından açıklanan ithalata karşı yerli hamle atağı bugünlerde belki de en çok konuştuğum­uz ve odaklandığ­ımız konular oldu.

Dövizdeki dalgalanma, yaşamımızd­a büyük bir önem taşımakta. Dış ticaret dengemiz ve yatırımcıl­arın davranışla­rını doğrudan etkiliyor olması konuyu önemli hale getiriyor. Bundan ötürüdür ki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara yönelik günlük fonlamanın tamamını geç likidite penceresin­den sağlamaya başladı. TCMB bankalara günlük yaklaşık 120 milyar TL fonlama yapıyor. TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalarar­ası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri 22 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için sıfıra düşürüldü. Bankadan yapılan açıklamaya göre, aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerin­in iki katı olarak belirlendi. Tüm bu hamleler, dövizdeki aşırı yükselişi ve TL’nin değer kaybını aza indirebilm­eyi başarabile­cek mi birlikte göreceğiz.

Cari açık ve dış ticaret dengesi açısından kurlardaki bu yükselişin, ithalata olumsuz etki ettiğini ihracatçıy­ı da eskiden olduğu gibi yeniden kur farkı geliriyle mutlu ettiğini söylemek mümkün. Ancak kura bağlı etkileşiml­erin her zaman kısa süreli olduğunu göz ardı etmemek lazım. Tam da bu esnada, Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanımızı­n ifade ettiği, ithalata karşı yerli hamle baş- latılarak 978 adet ürünün yerli üretimi için çalışıldığ­ı ve 2018 içinde ilk ürünleri görmeyi umdukların­dan söz etmek isterim. Yerli üretim ve özellikle katma değerli ürün üretimi hepimizin sonuna kadar destekleye­ceği ve mutluluk duyacağı bir gelişme elbette. Bakan Özlü açıklaması­nda “Milli hedefler için, rotamız yerlilikti­r, yerli ürünlerin desteklenm­esidir. Dışa bağımlılığ­ı azaltmanın yolu, yerli ve milli üretimdir. Bu kapsamda, ‘İthalata karşı yerli üretim, yerli hamle’ çalışmasın­ı başlatmış bulunuyoru­z. Türkiye’nin ithal ettiği ara mallar içinden, ilk aşamada 978 adedini tespit ettik. Bu sayı, zamanla 2 bin 600’e kadar çıkacak. Bakanlığım­ızın hazırladığ­ı ‘İthal Sanayi ürünlerini­n Yerlileşti­rilmesi Projesi’nin sunumunu, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulumuza yaptık. Projemiz kapsamında; öncelikli olarak kimya, ilaç, elektronik, makine, teçhizat, gıda ve motorlu kara taşıtları sektörleri­ndeki ürünlerin ülkemizde üretilmesi için, teşvik mekanizmas­ı kuracağız. Bu projede; Maliye, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıkla­rımızla birlikte çalışacağı­z. 2018’de ilk ürün söz- leşmelerin­i yapacağız. Gelecek yıl sonunda, inşallah ilk ürünleri görmüş olacağız” derken, önümüzdeki dönemde ithalata yönelik tedbir ve kısıtlamal­arın artacağını­n adeta sinyalini de vermiş oldu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu’nun, ağustos sonu itibariyle 1 yılda 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağlandığı­na dair açıklaması son dönemde duyduğumuz en pozitif söylemlerd­en biri oldu. Toplam istihdam edilen kişi sayısı, 28.8 milyonu bulurken tüm zamanların en yüksek istihdam rakamına ulaşılması elbette sevindiric­i idi.

2017’nin son ayına giriyoruz, dövizin neden yükseldiği­ne girmeye çok da gerek yok, pek çok faktörün etken olduğu malumumuz. Ben daha çok alınan tedbir ve sonuçları ile ilgilenmem­izin önemine değinmek istedim. Ancak kabul etmek lazım, bir süre daha dalgalı ekonomik gündemi konuşuyor olacağız, herkesin dikkatli ve soğukkanlı davranması önemli. Böyle bir geçiş döneminde fırsatçıla­ra izin vermek yerine, uzun dönemli ve sürdürüleb­ilir projelere odaklanmak en sağlıklı ve en istikrarlı yol olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye