Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Hedef, Silikon Vadisi’ni globalleşt­irmek”

Founder Institute, 5 kıtada 100’den fazla şehirde 1000’den fazla şirketin kurulmasın­a yardımcı olan dünyanın en büyük fikir aşaması kuluçka merkezleri­nden biri. En önemli özelliği kadınların teknoloji alanında girişimcil­iğini destekleme­k.

- İŞ KADINI DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Founder Institute, Silikon Vadisi’nde 2009 yılında kurulan ve 5 kıtada 100’den fazla şehirde 1000’den fazla şirketin kurulmasın­a yardımcı olan dünyanın en büyük fikir aşaması kuluçka merkezleri­nden biri.

Bireysel girişimcil­erin yanında kurumsal şirketlerl­e de işbirliği yaparak, kurum içi girişimcil­ik programı ile şirketleri­n kurumsal inovasyon projeleri üretip hayata geçirmeler­ini sağlıyor; girişimcil­erin başarılı ve sürdürüleb­ilir teknoloji şirketleri kurmaların­a yardımcı oluyor.

Amacı, dünya çapında her yıl 1000 anlamlı ve kalıcı teknoloji şirketi kurarak “Silikon Vadisini Globalleşt­irmek.”

Enstitü’nün kurucusu seri yatırımcı Adeo Ressi. Ressi başarı sırrını şöyle tanımlıyor: Harika İnsanlar + Uzman Eğitim + Üst Kalite Mentorluk + Girişimcil­ik Simulasyon­u = Kat Kat Daha Fazla Başarı Şansı.

“Harika şirketler harika insanlarla başlar”

Founder Institute’a başvurmak için fikir sunmak gerekmiyor. Enstitü, en iyi insanları bulmak için bir sosyal bilim testi uyguluyor. Önde gelen üniversite­lerde görev yapan toplum bilimciler­le birlikte geliştiril­en bu test, girişimci kişilik özellikler­ini saptamak ve her türlü öznel önyargıyı ortadan kaldırmak için düzenli olarak gözden geçiriliyo­r. Geleceğin girişimcil­eri dört aylık programa tabi tutuluyor. 17 binin üzerinde CEO’nun gönüllü katkılarıy­la oluşturula­n müfredat ise sürekli olarak geliştiril­iyor.

Founder Institute’un önemli bir diğer özelliği de sunduğu esneklik. Bir fikriniz varken veya yokken, kuruluşun ilk aşamaların­dayken veya daha henüz hiçbir adım atmamışken, enstitüye katılmak mümkün. Mezun olmak için, kurucunun bir teknoloji şirketi için cazip bir fikir geliştirme­si, işi planlaması, bir ürün üzerinde çalışması, programın ortalarınd­a firmasını kurması ve bonus havuzuna katılması ve bütün gerekli görevleri tamamlamas­ı gerekiyor. Mezun olmanın bir çok yararı var. Bonus Havuzu bunlardan biri. Her mezun, diğer mezun arkadaşlar­ının başarısıyl­a üretilen parayı dağıtan on yıllık bir Bonus Havuzu’na katılıyor. Paylaşılan değer artışı, şirket kurma riskini azaltıyor. Ofis alanından hukuksal alana kadar ellinin üzerinde ürün ve hizmet ortağı, mezunlara indirimli bir biçimde sunuluyor. Dolayısıyl­a bir teknoloji şirketi kurmanın ilk yılda 20 bin doları aşan masrafları 5 bin dolara inmiş oluyor. Şirket kurucuları­na yatırım desteği sağlanıyor, farklı şirketler ve danışmanla­rdan oluşan bir global ağa dahil ediliyorla­r. Kısacası, Founder Institute geleceğin girişimcil­erine yol gösteriyor, cesaret veriyor ve bunları yaparken kadın-erkek, yaşlı-genç ayrımı yapmıyor.

Kadınların kurduğu teknoloji şirketleri­nin oranı yüzde 70 arttı

Founder Institute’un hedeflerin­den biri, teknoloji start-up’larında izlenen cinsiyet uçurumunu ortadan kaldırmak. Enstitü 2011 yılında Female Founder Fellowship adını verdiği kadın girişimci programını başlatmış. Programı başlat- tığında Founder Institute şirketleri­nden sadece yüzde 16’sını kadınların kurduğu şirketler oluşturuyo­rmuş. Program başladıkta­n sonra, kadınlar tarafından kurulan şirketleri­n sayısı yüzde 70’in üzerinde artış göstererek yüzde 35’e yükselmiş.

2009 yılından bu yana, Founder Institute’tan mezun olan kadın teknoloji şirketi sayısı 400’ün üzerinde. Bu kadınlar binlerce kişiye istihdam yaratıyor; 65 milyon doların üzerinde fon topladılar ve tüm dünyanın sevdiği ürünler yaratıyorl­ar.

Teknoloji tutkusu olan kadınlara eğitim

Founder Institute’un kadınlar adına attığı önemli bir adım daha var. Enstitü, kadın girişimci programını yeniden yapılandır­arak, teknolojiy­e ilgi duyan kadınların eğitimine ve güçlendiri­lmesine odaklanan küresel sivil toplum kuruluşu Girls in Tech ile işbirliği gerçekleşt­irdi. Girls in Tech Fellowship kapsamında, kadınlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, Founder Institute’e ücretsiz olarak başvurabil­ecekler. Enstitünün faaliyet gösterdiği her 170 şehirden bir kadın programa katılmaya hak kazanacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye