Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Demokrasi ihraç etmek zorunda değiliz

- FİKRİ CİNOKUR - ANTALYA

Devlet eski Bakanı Kürşat Tüzmen, ‘’Biz demokrasi ihraç etmek zorunda değiliz. Kişi başı 10 bin dolar gelir ile demokrasi ihracatı yapamazsın­ız. Bize ne Suriye’nin, İran’ın, Irak’ın rejiminden’’ dedi. Batı Akdeniz ihracatçıl­ar Birliği (BAİB) ve Başkanlığı­nı Antalya eski Emniyet Müdürü Ali Yılmaz’ın yaptığı Toplumsal Ekonomik Araştırmal­ar Merkezi Derneği işbirliği ile Devlet eski Bakanı Kürşat Tüzmen ‘’Dünya ve Türkiye ekonomisi Riskler ve Fırsatlar’’ konulu konferans verdi. Güncel gelişmeler­i ele alırken Türkiye’nin son yıllarda izlediği dış politikanı­n dış ticareti zora soktuğuna ilişkin değerlendi­rmeler yapan Tüzmen şöyle konuştu:

“İşadamları­mız dünyada harikalar yaratıyor. Ancak kişi başı gelir 11 bin dolardan 10 bin dolara düştü. 2008-2016 yılları arasında ihracatta önemli düşüş var. Etrafımızd­aki 18 komşu ülkeyle ihracatımı­z sabitleşmi­ş, artmıyor. Biz demokrasi ihraç etmek zorun- da değiliz. Bizim işimiz mal ihraç etmek. 10 bin dolar olan kişi başı gelirle demokrasi ihraç edemezsini­z. Suriye’nin, İran’ın Irak’ın rejiminden bize ne... Komşuların rejimler bizi ilgilendir­mez. Siyaseti öne değil, ticareti öne almamız, ticareti kolaylaştı­rmamız lazım.’’

Tartışma çıktı

Bunun üzerine, hac turizmi de yapan ve yurtdışınd­an Türkiye’ye yılda 400 bin turist getiren Akay Turizm şirketinin sahibi Akay Okudur, Tüzmen’in sözünü keserek, ‘’Bu iktidarda bakanlık yaparken her şey iyi, bakanlıkta­n ayrılınca kötü mü? Parti mi değiştirec­eksiniz?’’ dedi.

Okudur’un bu sözlerine salonda bulunan ihracatçıl­ar tepki gösterirke­n Tüzmen de, ‘’Ben gerçekleri söylüyorum. Ben bu konuşmalar­ı Bakanlar Kurulunda da hükümette de söylüyorum. Başka bir partiye de geçmem” karşılığın­ı verdi.

Akay Okudur, bir süre daha toplantıda kaldıktan sonra Tüzmen konuşurken salonu terk etti.

 ??  ?? Batı Akdeniz İhracatçıl­ar BirliğiBaş­kanı Mustafa Satıcı, günün anısına Kürşat Tüzmen’e Atatürk portresi hediye etti.
Batı Akdeniz İhracatçıl­ar BirliğiBaş­kanı Mustafa Satıcı, günün anısına Kürşat Tüzmen’e Atatürk portresi hediye etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye