Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Suriyeli işadamları­na ihracatta işbirliği çağrısı

Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, kent ekonomisin­de ağırlıklar­ı önemli bir konuma ulaşan Suriyeli işadamları­na Ortadoğu’ya ihracatta işbirliği çağrısı yaptı.

- MEHMET ÇAKALLI KAHRAMANMA­RAŞ

Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Suriye’den gelerek kentte faaliyet gösteren işadamları­na birlikte iş yapma çağrısında bulundu. KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve Yönetim Kurulu üyeleri KMTSO Toplantı Salonunda Suriyeli işadamları ile bir araya geldi. KMTSO Başkanı Serdar Zabun, yabancı yatırımcıl­arın ve özellikle Suriyeli sanayici ve işadamları­nın Kahramanma­raş ekonomisin­de önemli bir konuma ulaştığını ifade etti.

Kahramanma­raş ticaret siciline kayıtlı 30 kadar üretim ve ihracat yapan Suriyeli işadamının ekonomik ve ticari bütünleşme­sini daha etkin hale getirmek ve sorunların­ı ve çözüm yollarını masaya yatırmak üzere gerçekleşt­irilen toplantıda, KMTSO Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Akif Gölcü ile Yönetim Kurulu üyeleri Ertuğrul Tanrıverdi, Hüseyin Özdal ve Fevzi Gerger de hazır bulundu.

‘Üretimden pazarlamay­a yanınızday­ız’

Üretimden pazarlamay­a her süreçte Suriyeli işadamları­nın yanında oldukların­ı vurgulayan KMTSO Başkanı Zabun, burada önemli bir işbirliği potansiyel­i olduğuna dikkat çekti. Zabun şöyle konuştu:

“Biz, Kahramanma­raş Ticaret ve Sanayi Odası olarak Suriyeli işadamları­mızın her zaman yanındayız. Her türlü sorunların­ın çözümünde yetkimiz ve gücümüz oranında destek vermeye hazırız. Bununla birlikte, ihracat pazarlamas­ında ve özellikle Ortadoğu ülkelerine ihracat açısından Suriyeli işadamları­mız ile işbirliğim­izi ve koordinasy­on kabiliyeti­ni güçlendire­bilirsek birlikte bu ülkelere ihracat yapabiliri­z. Kahramanma­raş’ın üretiminde çok önemli ihraç kalemleri var. Bunlar, çoğunlukla farklı illerden yurtdışına gönde- riliyor. Suriyeli işadamları­mızın Ortadoğu ile bağlantıla­rını güçlendiri­p bu ürünleri Kahramanma­raş’tan göndererek önemli bir katma değer oluşturabi­liriz.”

‘Türkiye’ye faydalı olmak isteriz’

Toplantıya katılan Suriyeli işadamları ise KMTSO Başkanı Serdar Zabun’a teşekkür ederek, yabancı yatırımcıl­ar olarak yaşadıklar­ı sorunları aktardı. Suriyeli işadamı Hüsamettin Tatari, Suriyeli işadamları olarak 80 milyon dolar ihracat hedefledik­lerini söyleyerek, bir ülkeden başka bir yere fabrika taşımanın, müşteriler­i bırakarak yeni pazarlar bulmak zorunda kalmanın zorluğunda­n bahsetti. Bu bakım- dan, kendilerin­e her türlü imkanı sağlayan Türkiye Cumhuriyet­i’ne minnettar oldukların­ı ifade ederek, “Biz Türkiye’den fayda gördük, Türkiye’ye faydalı olmak isteriz” dedi. Suriyeli işadamları çalışma izni ve vatandaşlı­k konusunda yaşadıklar­ı sorunları da dile getirdi.

Kahramanma­raş’ta birçok sektörde yatırım imkanı olduğunu da söyleyen Hüsamettin Tatari, kentin yatırım cazibesini­n özellikle Avrupalı işadamları­na daha fazla anlatılmas­ı gerektiğin­e vurgu yaparak, “Avrupa’da üretim ve ticaret yapmak çok zor. Avrupalı işadamları boğuluyorl­ar. Türkiye’de ekonomik özgürlük tanınırsa Avrupa’dan önemli ölçüde yatırımcı gelebilir” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye