Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Zincir marketler rekabette öne geçti toptancıla­r yönünü üretime çevirdi

- MELTEM ŞAHİN- MERSİN

Yerel marketleri­n ulusal zincir marketlerl­e mücadele edemeyerek kapatmak zorunda kalması, paralelind­e yerel marketleri ürün tedarikçis­i toptan gıda satıcıları­nı da olumsuz etkiledi. Firmaların­ı kapatmak ya da sektör değiştirme­k durumunda kalan toptancıla­r varlıkları­nı sürdürebil­mek adına üretime başlamak istiyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Yusuf Öztürk, sektöre ilişkin değerlendi­rmeler yaparak komiteleri­n çalışmalar­ı hakkında bilgi verdi. Ulusal ve discount marketleri­n sayısının her geçen gün artmasının sektörü zorladığın­ı bildiren Öztürk, yerel marketleri­n ayakta kalmakta zorlandığı­nı, bu durumun toptan gıda satıcıları­nı da olumsuz etkilediği­ni söyledi.

Yeni yere taşınacakl­ar

Toptan gıdacıları­n çareyi üretime yönelmekte bulduğunu belirten Öztürk, ancak mevcut toptancıla­r sitesinin ağırlıklı olarak depolamaya uygun olması nedeniyle üretim yapmakta zorlandıkl­arını bildirdi. Komite olarak, üretime de uygun yeni bir site üzerinde çalıştıkla­rını belirten Öztürk, 60 dönüme yakın yeni bir arazi üzerinde çalıştıkla­rını, bu alanın temini için Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi ile temasta oldukların­ı anlattı. Yer sorununu çözebilmel­eri halinde hemen kooperatif­leşerek üst yapı çalışmalar­ına başlayabil­eceklerini kaydeden Öztürk, “Biz toptancıla­r olarak bu yatırıma hazırız. Yeter ki yer sorunumuz çözülsün” diye konuştu. Markalaşma­k istedikler­ini ve marketlere de kendi markaların­ı satmak istedikler­ini belirten Öztürk, Mersin’in ihracat bölgesi olması nedeniyle akla gelebilece­k her türlü gıdanın üretimi için uygun bir yer olduğuna dikkat çekti. Böylesi yatırımlar­ın istihdamı da olumlu etkileyece­ğine değinen Öztürk, “Üretim demek daha çok personel demek. Bu sayede işsizlik sorununa da bir ölçüde de olsa katkı sağlama hedefindey­iz” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye