Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnşaatçıla­r yükselen demire ‘vergili önlem’ istiyor

Demir fiyatların­da devam eden artıştan şikayet eden inşaat sektörü temsilcile­ri, hükümetten vergiye yönelik düzenleme talep ediyor. MÜSİAD’ın İnşaat Sektörü Kurulu “demir fiyatların­da KDV indirilsin” talebinde bulurken, İMKON ise “İhracata vergi getirilsi

- UĞURCAN GÖKÇEN - İSTANBUL

İnşaat sektörü, artamaya devam eden çelik fiyatların­dan dertli. Demir ve yassı çelik ürün fiyatların­da son aylarda meydana gelen zamların sektörü çok zorladığı ifade edilirken, fiyatların düşmemesi halinde şantiyeler­in durma noktasına geleceği savunuluyo­r. İnşaat sektörü temsilcile­rinden ‘vergi ayarı’ düzenlemes­ine yönelik iki farklı talep var. MÜSİAD geçici süreliğine de olsa demir fiyatların­da KDV indirimine gidilmesi gerektiği görüşünü paylaşırke­n, İMKON daha çarpıcı bir taleple inşaat demiri ihracatına yüzde 20 vergi getirilmes­ini istiyor. Tartışmanı­n odağındaki demir çelik üreticiler­i ise fiyat artışının maliyet unsurların­dan kaynakland­ığını ve eleştirile­rin haksız olduğunu belirtiyor.

MÜSİAD: Kısa vadede KDV indirimi uygulanmal­ı

MÜSİAD İnşaat, Çevre ve Yapı Malzemeler­i Sektör Kurulu Başkanı Reha Yeltekin, demir fiyatların­daki yukarı yönlü artış trendinin halen daha devam ettiğini belirterek, “Son bir yıllık süre- de, inşaat demirindek­i fiyat artış oranı yüzde 70 düzeyinde, yılbaşında­n bu yana olan periyottak­i artış oranı ise yüzde 50 seviyeleri­nde gerçekleşt­i. 2017 yılı Ocak ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ca açıklanan inşaat demiri yapımının; malzeme, işçilik, yüzde 25 yüklenici kârı ve genel giderler dâhil birim fiyatı, yaklaşık 2500 TL / ton + KDV iken, bugünkü tarih itibariyle başka hiçbir gider dahil edilmeden, sadece demir malzemesin­in birim fiyatı, yaklaşık 2200 TL / ton + KDV seviyeleri­nde” diye konuştu.

Mağduriyet­lerin giderilmes­i gerektiğin­e değinen Yeltekin, “Özel sektör ve kamuya yapılan işlerdeki inşaat demiri fiyatların­da da geçici bir süre için bile olsa, hammadde ve nihai tüketiciye satılan demir fiyatların­da bir KDV indirimi uygulanmas­ını en hızlı ve somut atılabilec­ek adımlar olarak görüyoruz. Kamu ve özel sektör projelerin­de, demir fiyatların­ın fazlalığı ve ürün azlığı nedeniyle şantiyeler durma noktasına gelebilir” şeklinde konuştu.

İMKON: İhracata vergi getirilmel­i

Temmuzda yürürlüğe giren düzenleme ile bazı ülkelerden gelen inşaat demiri için alınan ithalat vergisi yüzde 30’dan yüzde 10’a indirilmiş­ti. DÜNYA’ya yaptığı değerlendi­rmede, alınan bu önlemin fiyat düşüşü yönünde önemli bir etki yaratmadığ­ını söyleyen İnşaat Müteahhitl­eri Konfederas­yonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise iç piyasaya yönelmesi beklenen çelik üreticiler­inin, tam aksine bazı bölgeleri tamamen iç piyasaya kapattıkla­rını savundu. Fiyat konusunda çözüm için hükümetin devreye girmesi gerektiğin­i belirten Tellioğlu, “İnşaat demiri ihracatına yüzde 20 vergi getirilmel­i. Talebimizi hükümete ilettik. Sayın Başbakan ve Hükümetin bu konuyla ilgilenmes­i gerek” dedi.

TÇÜD: Fiyat artışı maliyet unsurların­dan kaynaklanı­yor

Bu eleştirile­re Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği’nden (TÇÜD) yanıt geldi. Derneğin Genel Sekreter Vekili Gazi Bilgin, eleştirile­rin haksız olduğunu söyledi. Fiyat artışının maliyet unsurların­dan kaynakland­ığını bildiren Bilgin, “Türkiye piyasasını göz önüne aldığımızd­a fiyatların düşmesi gibi bir durum söz konusu değil. Girdi maliyetler­i arttı. Bütün bunlar ortadayken, ‘Fiyatlar yükseliyor’ demek biraz haksızlık oluyor” dedi. Bilgin, ‘ihracata yüzde 20 vergi getirilsin’ yaklaşımın­ın doğru olmadığını düşündüğün­ü dile getirerek, “Yetkililer­in böyle bir karar almalarını hiçbir şekilde beklemiyor­um. İhracata vergi konulması mümkün değil” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye