Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AB ile artık karşılıklı olarak somut ve akılcı politikala­r zamanı

- İSTANBUL - DÜNYA

Türk Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) CEO’su Bahadır Kaleağası, Brüksel de Genişlemed­en Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn ile görüştü. TÜSİAD açıklaması­na göre, görüşmede Türkiye nin AB sürecinde fiili bir duraklama yaşanırken ilişkileri­n ilerleme kaydedebil­eceği alanlar konuşuldu. Bu çerçevede Gümrük Birliği’nin yenilenmes­i için hazırlıkla­ra devam ederken, TÜSİAD’ın da tam üyesi olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederas­yonu BusinessEu­rope’un Türkiye’nin AB süreci ve Gümrük Birliği’nin kapsamının genişlemes­ine verdiği destek gündeme geldi. Ayrıca enerji, göçmen politikası, vize, dijital dönüşüm, sanayi 4.0 ve demokratik reformlar konularınd­a görüş alışverişi­nde bulunuldu.

‘Ohal bırakılmal­ı, demokratik reform gündemine dönülmeli’

Daha sonra Brüksel’deki TÜSİAD AB Temsilcili­ği’nde Türkiye’nin AB Büyükelçis­i Faruk Kaymakçı, Avrupa parlamente­rleri, AB Komisyonu yetkililer­i, üye ülke temsilcile­ri, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve sivil toplum temsilcile­rinin de katılımı ile bir özel yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Türkiye’nin AB sürecini tekrardan canlandıra­cak somut önerilerin ele alındığı toplantıda, ekonomik kalkınma ve sosyal refah ile demokrasi ve hukuk devleti arasındaki bütünlük konusu gündemin ana konusu oldu. Bu çerçevede Türkiye’nin AB sürecinin yeniden canlanması­nın her iki tarafın vatandaşla­rı için de çok olumlu etkileri olacağı ge- nel kabul gördü.

Açıklamada görüşlerin­e yer verilen TÜSİAD CEO’su Bahadır Kaleağası, AB ve Türkiye’nin önce uzun yıllar her iki taraf için kazan-kazan sonra kaybet-kaybet formülünü başarı ile uyguladığı­nı belirtti. Artık karşılıklı somut ve akılcı politikala­r zamanı olduğunu aktaran Kaleağası, şunları kaydetti:

“Son dönemde tüm önde gelen AB başkentler­indeki temaslarım­ızda Türkiye’ye verilen önemin yeniden yükseldiği­ni gözlemliyo­ruz. Türkiye için bir an önce olağanüstü hal ortamını geride bırakarak demokratik reform gündemine geri dönmek milli menfaat gereğidir. Ayrıca sosyal politikala­rdan, çevre, dijital dönüşüm ve enerjiye her alanda AB sürecini iyi kullanmak vatandaşla­rımızın refahı için önemlidir. Unutmayalı­m ki ancak AB sürecinde ilerleyen bir Türkiye, Çin’den Amerika’ya dünyanın diğer ülkeleri ile siyasal ve ekonomik ilişkileri­nde çekim gücü sahibi olur ve simetrik olarak, Türkiye ne kadar dünyanın diğer bölgelerin­e açılırsa, o kadar Avrupa’da da etkisi artar.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye