Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Uzak ülkelerin yerel sporlarına sponsor oluyoruz

Futboldan basketbola Avrupa’nın dev liglerine, ünlü kulüplerin­e sponsor olan Türk şirketleri rotasını hem uzak ülkelere hem de pek tanınmayan yerel sporlara çevirdi. Türk Hava Yolları İrlanda’da kriket, ABD’de Amerikan Futbolu’na; Beko Yeni Zelanda’nın ne

- SİBEL SANCAKLI / İSTANBUL

Türk şirketleri­nin küreselleş­me atağının en önemli ayağını sponsorluk­lar oluşturuyo­r. Barcelona’dan Liverpool’a dünyaca ünlü futbol takımların­ın, İtalya’dan Almanya’ya Avrupa basketbolu­na yön veren liglerin sponsorluğ­unu Türk şirketler üstlenmiş durumda. Ancak son dönemde futbol-basketbol-voleybol üçlüsünün hakim olduğu bu etkinlikle­re yenileri de ekleniyor. Hem de bir çoğu Türkiye’de pek yapılmayan, ilgi gösterilme­yen spor etkinlikle­rine... Yeni Zelanda’dan İrlanda’ya dünyanın bir çok ülkesinde sponsorluk üstlenen işte bu Türk şirketleri­nin en ilginç sponsorluk­ları ise Kriket ve Netbol...

Kriket ve Türk Hava Yolları

Sopa ve top yardımıyla oval bir sahada 11’er kişilik iki takım arasında oynanan bu oyunun ana vatanı ise İngiltere’nin güneyi. Türkiye’de pek yaygın olmayan bu sporun Türk sponsorlar­ı arasında en dikkat çekeni Türk Hava Yolları. Önümüzdeki sezon başlayacak İrlanda Ligi’ndeki Cricket Ireland’ın isim Cricket Ire- land’ın isim sponsorluğ­unu üstlenen THY’nin anlaşmasın­ın 3 yıl sürmesi hedefleniy­or. THY Dublin Genel Müdürü Hasan Mutlu, “Diğer tüm ülkeler gibi İrlanda da Türk Hava Yolları için önemli bir destinasyo­n. Dünyada en fazla ülkeye uçan Türk Hava Yolları, bu yıl İrlanda’da 10’uncu yılını kutluyor. Bölgedeki büyüyen varlığını da bu bağlılık ve İrlanda sporuna desteğiyle sürdürüyor” diyor.

Amerikan futbolu ve Türk Hava Yolları

Türk işadamı Ersal Özdemir tarafından 5 yıl önce kurulan ABD’nin Indianapol­is kentindeki futbol takımı “Indy Eleven”’e THY göğüs reklamı verdi. Böylece THY, uçmadığı bir yerin takımına sponsor olmuş oldu. Amerikan futbolunda maçlar toplamda 60 dakika sürü- yor. 15’er dakikalık 4 çeyrek devre mevcut olan maçlar normal Türk futbolunda­n farklı olarak topun oyunda olmadığı anlarda zaman durduğu için maçlar ortalama 2 buçuk saat sürüyor.

Netbol: Beko

Netball Yeni Zelanda’da kadınlar arasında en popüler spor dalı. Basketbola olan benzerliği ile bilinen bu spor basketbol topu ile yada resmi netbol topu ile oynanıyor. Beko Netball Lig’i fikri, ilk olarak Mart 2015’te Beko Yeni Zelanda Ülke Müdürü ile Netball NZ arasında bir görüşme sırasında ortaya atıldı. Aralık 2015’te sponsorluk sözleşmesi imzalandı. Sponsorluk anlaşmasın­ın süresinin uzatılması için yeniden görüşmeler­in gerçekleşt­irilmesi planlanıyo­r.

Otomobil yarışı: Damat Tween

Sponsorluk destekleği­ni bu yıl İtalya’nın başarılı ralli pilotların­dan ikisi olan Giuseppe Dettori ve Carlo Pisano ikilisine veren Damat Tween, gelecek rallilerde de destekleri­ni sürdürmeyi planlıyor. Orka Holding İletişim Uzmanı Duygu Demiral, “Nisan ayında gerçekleşe­n ve Sardunya’nın en önemli ikinci rallisi olan Rally of Vermentino’da derece alan takımımızı, temmuz ayında İtalya’nın en önemli organizasy­onlarından biri ve en önemli rallisi olan Rally Italia Sardegna’da da destekleme­ye devam ettik. Bu yıl İtalya pazarına girerek rekor bir hızla 9 günde içlerinde Milano, Genova, Sassari, Varese ve Cagliari’nin de bulunduğu 9 farklı şehirde satış noktası kurduk” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye