Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PepsiCo, ÖTV zammını tüketiciye soracak

- İMAM GÜNEŞ - İSTANBUL

PepsiCo, 1 Ocak itibariyle tüm içecek gruplarına gelecek olan yüzde 10’luk ÖTV zammını, tüketiciye soracak. Tüketici araştırmal­arına yönelen şirket, anket sonuçların­a göre zam yapma ya da gramajı düşürme kararı alacak. PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel, fiyatı artırmamak için elllerinde­n geleni yaptıkları­nı vurgulayar­ak, “Bunu tüketici belirleyec­ek. Yaptığımız anketler sonucunda tüketici tercihleri belirleyic­i olacak” diye konuştu.

Tarıma 10 yılda yaptığı yatırım 500 milyon dolar

PepsiCo’nun Frito Lay, Quaker, Pepsi, Tropicana ve Gatorade şirketleri­nin sunduğu yiyecek ve içecek portföyü ile 2016 yılında 63 milyar dolar değerinde net gelir elde ettiğini söyleyen PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel, Türkiye’de doğruda 3 bin, dolaylı olarak da 40 bin kişiye istihdam sağladıkla­rını kaydetti. İçecek alanında İzmir, Çorlu ve Adana’da, yiyecek alanında İzmit ve Tarsus’da olmak üzere 5 fabrikaya sahip oldukların­ı belirten Yüksel, “Türkiye ekonomisin­e önemli bir katkı sağlıyoruz. Türkiye pazarı, PepsiCo Global içinde ilk 10 pazardan biri. Avrupa’da ise 3. büyük pazar” dedi. Türkiye pazarında tereddüt yaşamadıkl­arını aktaran Yüksel, şu ifadeleri kullandı: “Yatırımlar­ımıza devam edeceğiz. Performans­ımız iyi. Ciro oranımıza göre yatırım yapıyoruz. PepsiCo, ABD menşeili bir firma olmasına rağmen biz kendimize yerli diyoruz. 24 şehirde, 4 bin 400 hektar alanda 1100’den fazla çiftçiyle Türkiye’deki cipslik patates üretiminin 4’te 3’ünü gerçekleşt­iriyoruz. Çalışanlar­ımız Türk, fabrikalar­ımız burada. Yıllık 165 bin ton patates ve patates tohumu üretimimiz var. Tarıma son 10 yılda 500 milyon dolar yatırım yaptık. Tarımda sürdürüleb­ilir model için yaptığımız çalışmalar­ı hükümet, bakanlık, STK’lar ile paylaşıp verim almaya çalışacağı­z. Tropicana markalı meyve suyumuzu 2013 yılında Türkiye pazarına soktuk. Coğrafi işaretleme de yapıyoruz. Malatya kayısısı, Bursa şeftalisi gibi...”

‘Kur dalgalanma­sı, ambalaj malzemesin­i etkiliyor’

Kurdaki dalgalanma­nın ambalaj malzemeler­i üzerinde etkili olduğunu dile getiren Yüksel, malzemeler­in petrol bazlı olduğu için kurdan etkilendiğ­ini kaydetti. Litrelik tüketimde; gazlı içeceklerd­e yavaşlama, soğuk çayda ise büyüme olduğuna değinen Yüksel, cips pazarının ise ciddi şekilde büyüdüğünü söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye