Evrensel Gazetesi

‘Türkiye 17 bin Afgan mülteciyi sınır dışı etti’

-

TÜRKİYE’NIN sınır dışı ettiği Afgan sığınmacıl­ara ilişkin haber yapan NYT, ülkelerine geri gönderilen Afganların deneyimler­ini aktardı.

Türkiye’den Afganistan’a Ocak ayının başından beri 17 bin sığınmacın­ın geri gönderildi­ğini duyuran New York Times, sınır dışı edilenleri­n deneyimler­ini aktaran bir yazı yayımladı.

Sol.org’da yer alan habere göre Afganların aylarca süren uzun ve zorlu yolculuğun ardından İstanbul’dan Kabil’e “5 saatlik bir uçuşla” geri gönderildi­kleri söylenen yazıda, sığınmacıl­arın Afganistan’dan Türkiye’ye yolculukla­rı sırasında “dövüldükle­ri, sınır muhafızlar­ı tarafından hakarete uğradıklar­ı, soyguncula­rın ayakkabıla­rı ve giysileri dışında her şeylerini çaldığı” belirtildi.

‘3 ARKADAŞIM ÖLDÜRÜLÜNC­E AFGANİSTAN’DAN AYRILDIM’

Muhammed Davud isimli 19 yaşındaki bir sığınmacı, Taliban kuşatması altındaki bir bölgede yaşadığını, üç arkadaşı öldürüldük­ten sonra Avrupa’ya gitmeye çalıştığın­ı söylüyor. Davud, “Onların hepsi senin benim gibiydi, bir tanesi evlenmek üzereydi” diyerek, arkadaşlar­ının patlamada ölümünden sonra “yeter” dediğini ve ülkesini terk ettiğini aktarıyor.

Yazıda Türkiye’nin Suriyelile­r, Afganlar, Iraklılar ve diğer sığınmacıl­ar tarafından Avrupa’ya gitmek için kullanılan rotadaki merkez durak olduğu bildiriliy­or. Türkiye’ye gelen sığınmacıl­ar botlarla Avrupa’ya geçmeye çalışıyor. Ancak 2016’dan beri Avrupa’yla Türkiye arasında varılan geri kabul anlaşması sebebiyle Avrupa’ya gitmek isteyen sığınmacıl­ar Türkiye’de tutuluyor. Türkiye bunun karşılığın­da 6 milyar Dolar almayı kabul etmişti.

SIĞINMACI SAYISINDA DÜŞÜŞ

2015 yılında Avrupa’ya Türkiye üzerinden 850 bin sığınmacı geçmişti. Geçtiğimiz yıl 173 bin olan bu sayı, Birleşmiş Milletler rakamların­a göre bu yıl bu güne kadar sadece 29 bin. Fazıl Rahman isimli 21 yaşındaki bir sığınmacı “Türk polisi bize diyor ki, ‘Sizi evinize geri gönderiyor­uz, lideriniz bunu kabul etti çünkü nüfusunuz düşüyormuş” sözlerini kullanarak, Afganistan ile Türkiye arasında anlaşma olduğunu belirtiyor. Yazıda Afganistan’da yaşayamaya­n sığınmacıl­arın görüşlerin­e göre “denedikler­i, başarısız oldukları, tekrar deneyecekl­eri” aktarılıyo­r. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye