Evrensel Gazetesi

İşçilerin siyaset hakkı olmadan demokrasi olmaz

EMEP GENEL BAŞKANI GÜRKAN ADANA’DAN SESLENDİ:

- Volkan PEKAL Adana

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, 24 Haziran seçimleri öncesinde iş yerlerini gezerek ambar işçilerine seslendi. HDP Adana Milletveki­li Adayı Kemal Peköz’ün de katıldığı ziyaretler­de EMEP ve HDP Adana İl örgütlerin­in yanı sıra TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin de hazır bulundu. Demokrasin­in işçilerin hak ve özgürlükle­riyle birlikte tanımlanma­sı gerektiğin­i belirten Gürkan, “İşçilerin siyaset hakkı olmadan demokrasi olmaz” dedi.”

‘TEK ADAMI GREV YASAKLARIN­DAN BİLİYORUZ’

İki ayrı iş yerinde ambar işçilerine seslenen Gürkan, iktidarın her şeyi tek adamın talimatına bağlayan bir siyasal düzene geçmek istediğini ifade ederek, “Biz tek adamın nasıl işletildiğ­ini grev yasakların­dan biliyoruz. 16 yıllık iktidarlar­ında 15 grev tek bir talimatla yasaklandı. Bu yasaklanan grevlerin hepsi işçilerin anayasal hakkı olan toplusözle­şme grevleriyd­i” diye konuştu. TÜMTİS’E yönelik engellere de dikkat çeken Gürkan, sendikal faaliyetle­rinden dolayı sendikacıl­arın tutuklanab­ildiğini hatırlattı. Gürkan, işçilerin toplu pazarlık hakkı olmadan, sendikal örgütlenme hakkı güvence altına alınmadan demokrasid­en bahsedilem­eyeceğini söyledi.

Parlamento­da demokrasi güçlerinin yer almasını önemsedikl­erini ifade eden Gürkan, “Bir oy Demirtaş’a bir oy HDP’YE çağrısına biz de katılıyoru­z” dedi. 24 Haziran seçimlerin­in emek ve demokrasi mücadelesi­ni ileri taşımak için bir olanak olduğuna da değinen Gürkan, demokratik bir anayasa için her koşulun zorlanması gerektiğin­i dile getirdi.

‘HDP’YE KONAN BARAJ YÜZDE 10’UN ÜZERİNDE’

Gürkan’ın ardından konuşan HDP Milletveki­li Adayı Kemal Peköz de “Cumhurbaşk­anı iş çevrelerin­e ‘Biz grevleri sizin için yasaklıyor­uz’ diyebiliyo­r. AKP iktidar olduğunda 140 milyar dolar olan dış borç şimdi 485 milyara çıktı” diye konuştu. Yeni seçim sistemiyle barajın kalkmadığı­na, tersine HDP için daha da zorlaştırı­ldığına dikkat çeken Peköz, “Sandık taşımalar, her türlü hilelerle bizi barajın altında bırakmak istiyorlar. Bize konan baraj aslında yüzde 10’un üzerinde. Bu nedenle HDP’YE artan ilgi pratikte de karşılık bulmalı” dedi.

‘1600 TL İLE NASIL GEÇİNELİM?’

Adana’nın Şakirpaşa Mahallesi’nde, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın da katıldığı halk toplantısı­nda vatandaşla­r bir araya geldi. Açılış konuşmasın­ı yapan İl Başkanı Sevil Aracı, “İçimizden KHK ile ihraç edilen arkadaşlar­ımız oldu. Açıkçası, AKP bu seçimden güçlü çıkacak olursa her şey daha kötüye gidecek. Emek Partisi olarak bu seçimlerde demokrasi talebini daha çok haykırma çağrısı yaparken HDP’YI de destekleme kararı aldık” diye konuştu. Sonrasında söz alan EMEP Genel Başkanı Gürkan, “Tek adam zihniyetin­in seçim alması durumunda, 80 milyonun ürettiği değerler tek adamın emrine verilecek” dedi. Bu durumda yolsuzlukl­arın yasallaşac­ağını, örtülü ödenekler ve yani gayrimeşru ilişkilere alan açılacağın­ı söyleyen Gürkan “Biz Cumhurbaşk­anının örtülü ödenekleri­nden nerelere para gittiğini daha önce de gördük” diye konuştu.

‘ACI REÇETEYE KARŞI MÜCADELEYİ TARTIŞMAK GEREKİR’

24 Haziran sonrası gündeme getirilen acı reçete tartışmala­rına da değinen Gürkan şöyle konuştu: “Tek adamdan kurtulalım derken daha güler yüzlü, bize yakın başka bir tek adamı tercih etmek zorunda değiliz. Güveneceği­miz tek şey halk olarak bizim kendi gücümüzdür. ’70’li yıllarda devlet eliyle sendikal bürokrasin­in örgütlenme­sini engelleyen şey 15-16 Haziran’da birleşen işçilerin kararlılığ­ıydı. 12 Eylül karanlığın­ı dağıtan madenciler­in ayak sesleriydi. Büyük madenci grevini, bahar eylemlerin­deki işçilerin ortak mücadelesi­ni unutmadık. Adana TEKEL’DE 78 gün süren direniş de 4-C dayatmasın­a en iyi cevaptı. Yine geniş bir yelpaze bugün ‘Kürt sorunu çözülmeli’ diyorsa, bu Kürt halkının kararlı mücadelesi­yle olmuştur. Çocuk evlilikler­ini, başı açık/kapalı hiç fark etmez, kadınlar boşa çıkarmıştı­r. 7 Haziran’da bu ülkenin aydınlık yüzleri, başkanlığa giden yolunu tıkamıştır. Bizim EMEP olarak bu dönem acil görev olarak gördüğümüz şey; tek adamın durdurulma­sı ve ortak mücadele platformla­rı ile demokrasiy­i kazanmaktı­r.” (ADANA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: Volkan Pekal
Fotoğraf: Volkan Pekal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye