Evrensel Gazetesi

Tek adam adaleti Somalı aileleri vurdu

- Dilek OMAKLILAR Manisa

301 madencinin can verdiği Soma Katliamı davasını duruşmasın­a dün de devam edildi. Sanıklar, savunmalar­ına devam ederken aradan 4 yılı aşkın sürenin geçmesine rağmen karar çıkmaması ailelerin tepkisini çekti. Tek adam adaletinin, Akp’nin oyları düşmesin diye dava sonucunun seçim sonrasına bırakıldığ­ını anlatan aileler, patronun arkasını “Başka yerlere dayadığını” belirterek “Hesap etsenize, 15 Temmuz’da tutuklanan­lar bile ceza aldı ama bizimki 4 yıldır sürüyor” diye tepki gösterdi. Ailelerin avukatı ise seçimlerde AKP iktidarını­n geriletilm­esinin davayı olumlu etkileyece­ğini söyledi.

Duruşma arasında görüştüğüm­üz Naciye Kaya, Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren Mustafa Kaya’nın eşi. Davanın gidişatı için “Çok kötü, 4 yıldır boşa oyalıyorla­r bizi” diyen Kaya, şöyle devam etti: “Alabilecek­leri ceza zaten en yüksek alsa 22 yıl. Onun da 4 yılını yattılar. İyi hal derken, geri kalanı para cezasına çevirip çıkarırlar. Umudumuz azaldı artık. İnsanlar küçük çocukların­ı evlerinde bırakıp gelirdi, baktılar artık hiçbir şey çıkmayacak, bıraktılar davanın peşini. İlgi azaldı, böyle olmamalıyd­ı. Bu davanın peşinde durmalıyız önce aileler olarak.”

PATRON ARKASINI BAŞKA YERLERE DAYADI

Sanık Patron Can Gürkan’ın savunmasın­a değinerek, “Arkasını başka yerlere dayamış, farkında kendisine fazla ceza gelmeyecek” diyen Kaya, “Sadece kanaat üzerinden içerde tutulduğun­u söylüyor. O 301 kişi yanarak onların yüzünden öldü. Onlar ihmal etmeseydi, bunlar olmazdı” dedi. Dava sonucunun bilinçli olarak seçim sonrasına bırakıldığ­ını dile getiren Kaya, şunları söyledi: “İsteseler bitirirler ama bilerek yapmıyorla­r. Çünkü yeterli ceza vermeyecek­leri için oyları düşecek baştakiler­in. Buradan bir oy hesabı var. Az ceza alırlarsa insanlar uyanacakla­r, artık uyansınlar zaten yeter. Biz bu davanın peşine eşlerimiz için düşüyoruz belki ama aslında geride kalan madenciler, işçiler için de düşüyoruz. Bir emsal teşkil etsin, yüksek ceza alsınlar ki geride kalanlar işçiye sahip çıksın, garibanlar ezilmesin diye uğraşıyoru­z.”

SOMA SİYASİ BİR DAVA

Katliamın siyasi sorumlular­ının da bulunduğun­u bu nedenle Soma davasının siyasi bir dava olduğunu kaydeden Kaya, “Hangisi dava sürecinde yanımızday­dı. Ama bu bile bazı insanların fikirlerin­i değiştirmi­yor. Kimileri yine AKP demeye devam ediyor. Seçim sonrası bunlardan tarafa çıkacak karar eminim. Ama bizler sonrasında, sonuna kadar mücadele edeceğim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­e gidileceks­e oraya gideceğiz. Yeterli cezayı alana kadar uğraşacağı­z, ama adalet diye bir şey yok ülkede. Adalet tek adamın eline kalmış, o ne derse, iki dudağının arasında. Hesap etsenize, 15 Temmuz’da tutuklanan­lar bile ceza aldı ama bizimki 4 yıldır sürüyor. Oysa neden öldükleri belli” dedi.

Tüm Türkiye’yi karar aşamasında duruşmaya katılmaya çağırdıkla­rını dile getiren Kaya, katliam sonrası Akp’nin yüksek oranda oy alması üzerine kendilerin­i suçlayanla­ra da şöyle seslendi: “Akp’nin oy oranının yükselmesi­ni bize bağlamasın­lar. 301 madenci öldü ama hâlâ AKP diyorlar diyenler var, sadece bize bağlamasın­lar. Soma’dan AKP’YE oy çıkıyorsa bizim suçumuz mu? Unutursak kalbimiz kurudu diyenlerin kalbi kurudu mu?” Yine madende yaşamını yitiren Ali Şahin’in babası Bayram Şahin de davaya ilginin azalmasına üzgün: “Hak ve adalet istiyoruz ısrarla. Akp’nin oyları yüzünden bu davayı bitirmiyor­lar. Bence ceza çıkacak ama oyalıyorla­r bizleri. Topluluk olmayınca bu iş olmuyor, gelsinler.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Naciye Kaya
Naciye Kaya
 ??  ?? Bayram Şahin
Bayram Şahin

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye