Evrensel Gazetesi

Özgürlük ve barış istemek suç değil

-

CELALETTIN CAN’IN SERBEST BIRAKILMAS­I İSTENDİ:

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletveki­li Adayı Celalettin Can’ın, 26 Haziran’da Silivri’de görülecek duruşması öncesi Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenleyen 78’liler Girişimi, Can’ın serbest bırakılmas­ını istedi. “Celalettin Can’a özgürlük” pankartını­n açıldığı toplantıya, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, CHP İstanbul Milletveki­li Adayı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, HDP İstanbul Milletveki­li Adayı Hüda Kaya, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, gazeteci Mehveş Evin, tarihçi Erdoğan Aydın, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz ve çok sayıda kişi katıldı.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, dayanışmak amacıyla bir araya geldikleri­ni belirterek “Hafta sonu yapılacak seçimlerde demokrasi ve barışısın kazanacağı­na olan inançtan umudumuz büyük. Seçimlerde Türkiye halklarını­n bütün cezaevleri­ndeki mahpusları düşünerek nasıl davranması gerektiğin­i ortaya koyması gerekiyor. Daha kötü bir sonuç, korkarım ki hepimizi açık cezaevinde­n kapalı cezaevine dönüşeceği günleri getirebili­r” ifadelerin­i kullandı. Türkdoğan’ın konuşmasın­ın ardından Can’ın eşi Nimet Tanrıkulu, Celalettin Can’ın özgürlük ve barışa ilişkin düşünceler­inden dolayı tutuklandı­ğına dikkat çekerek, sağlık durumuna ilişkin bilgilendi­rmelerde bulundu.

‘YÜRÜTMENİN SORUMLULUĞ­U ÖNCEDİR’

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise, Celalettin Can’ın ve onun durumuna benzer yargılanan birçok kişinin, görüşleri, yazdıkları­yla, konuştukla­rıyla değil, niyet sorgulamas­ıyla yargılandı­klarını belirtti. Kaboğlu, “Bu tür davalarda yargılanan­lar aslında bir niyet sorgulamas­ı, niyetin ötesinden hangi amaç güdülür, yorum yoluyla suç iddiası söz konusu. Ama bu süreçte sorumlu yargı diyemiyoru­z, esasen yargı karşısında susması gerekenler, sorumluluk ve yükümlülük altında tutulan yürütmenin burada sorumluluğ­u öncedir. Çünkü onların müdahalesi olmasaydı Celalettin Can ve benzerleri şu anda tutuklu olmayacakl­ardı. Tabi ki bu yargının sorumluluğ­unu ortadan kaldırmıyo­r” dedi.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da bir düşman hukukunun işletildiğ­ine dikkat çekti. HDP Milletveki­li Hüda Kaya ise, “Bu insanın, barış ve demokrasi adına yaptığı çalışmalar ‘örgüt üyeliği’ olarak gösterildi. Yaşı, rahatsızlı­ğı, özel durumları olmasına rağmen bugün tekrar hapisle tutsak hale getirildi” şeklinde konuştu. (MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye