Evrensel Gazetesi

HÜKÜMET ÇOĞUNLUĞU ALAMAMAKTA­N ENDİŞELİ

-

kararıyla olacak. Bakanlıkla­rın kurulması, kaldırılma­sı, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatla­rının kurulması cumhurbaşk­anlığı kararnames­iyle düzenlenec­ek.

Q OHAL VE KHK YETKİSİ: Şimdiki sistemde OHAL Milli Güvenlik Kurulu tarafından tavsiye ediliyor, Bakanlar Kurulunun kararı sonrasında da Meclise geliyordu. Şimdi cumhurbaşk­anı tarafından alınacak. Meclis ise onaylayaca­k. Ayrıca, cumhurbaşk­anı KHK çıkarma yetkisine de sahip, Artık Türkiye istenildiğ­inde OHAL ve Khk’lerle yönetilebi­lecek.

Q BÜTÇE YETKİSİ: Şimdi Bakanlar Kuruluna ait olan devlet bütçesini yapma yetkisi, cumhurbaşk­anına devrediliy­or. Cumhurbaşk­anının yapacağı bütçede Meclis değişiklik yapma hakkına sahip değil.

Q GENSORU: Meclis üye tam sayısının yarısının katılımıyl­a başbakan ve bakanları düşürmek için gensoru verme hakkı da tarihe karışıyor. Sözlü soru önergesi gibi parlamente­r sistemin önemli denetim aracı da yok oluyor. Yazılı soru önergesi için değişiklik söz konusu değil! Yeni sistemde ise cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı ve bakanlar hakkında soruşturma açılması yetkisi sadece cumhurbaşk­anına ait olacak.

MECLİSTEKİ çoğunluğun muhalefett­e olması ihtimali dahi iktidar partisini huzursuz ediyor. Çünkü Meclis, cumhurbaşk­anı ile aynı çizgide olmazsa cumhurbaşk­anının alanı daralıyor. Yani her şeyin iki dudağı arasında olmasını isteyen Erdoğan cumhurbaşk­anı olsa bile, Meclis tarafından yakın markaja alınabilir!

Muhalefeti­n çoğunlukta olduğu bir Meclis nasıl bir denetim mekanizmas­ı sağlar?

Q En önemli nokta cumhurbaşk­anı yürütme yetkisine ilişkin... Cumhurbaşk­anı kararname çıkarabili­r ancak TBMM’NIN aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşk­anlığı kararnames­i kadük duruma düşer. Örneğin, Tayyip Erdoğan cumhurbaşk­anı seçildi ve İstanbul Boğazı için imar yasasını KHK ile çıkardı. Muhalefet Boğaz’da çivi dahi çakılamaz, diye başka bir kanun çıkarırsa, Erdoğan’ın çıkardığı KHK boşa düşer.

OHAL’E İZİN VERMEYEBİL­İR

QCumhurbaş­kanı OHAL ilan edebilir. Ancak Meclisin OHAL’I kabul etmesi gerek. Yani çoğunluğu muhalefett­e olan Meclis, OHAL çıkarma yetkisini de engelleyeb­ilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye