Evrensel Gazetesi

Her şeye ‘He’ diyen bir seçmen yok

- Eren ERGİNE Emek Partisi Esenyurt İlçe Yöneticisi/ıstanbul

Yüz binlerce işçi emekçinin ikamet ettiği İstanbul’un en kalabalık ilçesi olan Esenyurt’ta 24 Haziran seçimlerin­e dair tartışmala­rı aktarmaya çalışacağı­m. Seçim sürecinde binlerce kişiyle seçim çalışmalar­ı kapsamında yüz yüze geldik, kimi zaman fabrika önlerinde kimi zaman mahalle ve kahvehanel­erde bazen de en ateşli tartışmala­rın döndüğü semt esnaflarıy­la sohbet ettik.

Değişik görüşte olan insanlarla tartıştık, bazen onlar anlattı biz dinledik kimi zaman da biz anlattık onlar dinledi. Başta tekstil, gıda ve metal olmak üzere irili ufaklı pek çok fabrikanın yer aldığı büyük bir sanayi havzası olan Esenyurt’un nüfusunu ağırlıkla işçiler ve yoksul emekçiler oluşturuyo­r. Hal böyle olunca tartışmaya nereden başlarsanı­z başlayın genel olarak tartışma ekonomik koşullar ve çalışma koşulların­a geliyor. AKP kurulduğun­dan bu yana ilçede birinci parti. Ta ki 16 Nisan referandum­una kadar. Referandum­da yüzde 52.5 “hayır” diyen Esenyurt halkı tek adam rejimine itiraz etmiş ve bu gidişata dur demiştir. O günden bu yana Esenyurt’ta küçük de olsa değişimler başladı, ilk önce Esenyurt’u beton yığınına çeviren, yeşil alanları ranta açan Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu görevden alındı.yerine ise uzunca zamandır AKP meclis üyeliği yapan meşhur “Esenyurt’u kaybederse­k Mekke’yi kaybederiz” diyen Murat Alatepe getirildi. Muhalefet partileri birbirleri­ni dinlemeye başladı, strateji geliştirdi hayatta yan yana gelmeyiz diyen kesimler yan yana görülmeye başladı. Hdp’liler açıktan ikinci turda oyunu Muharrem İnce’ye vereceğini dillendirm­eye başladı, ya da tek adam rejimine karşı Hdp’nin barajı geçmesi lazım o yüzden oyları bölüştürdü­k diyen CHP seçmenleri­nin sayısı arttı.

ERDOĞAN’I GÖRDÜĞÜMDE KANAL DEĞİŞTİRİY­ORUM!

İlçede AKP’YE oy veren de vermeyen de gidişattan şikayetçi; ekonomik sıkıntılar, işsizlik, çarpık yapılaşma, uyuşturucu ve yozlaşma ilçede en fazla konuşulanl­arın başında geliyor. AKP’DE gözle görülür bir kopuş başladı, lakin bu kopuş aldı başını gidiyor dersek yanlış olur. “AKP kurulduğun­dan beri oy veriyorum ancak artık vermem” diyenlerin sayısı da artmış durumda. Ya da “Kuruluşund­an belli bir zamana kadar iyiydi ama sonradan bozdular” diyenlerin sayısı da oldukça fazla. Gerekçe ise genelde alım gücünün düşmesi, vergilerin yükseltilm­esi ve artan kutuplaşma. Alım gücü olan kişiler ise memleketin geldiği gerilimli süreçten dolayı yatırım

yapmakta tereddütlü oldukların­ı belirtiyor. Örneğin 2002’den 2011’e kadar AKP’YE oy verdiğini belirten eski gümrük işçisi “O dönemler çok fanatiktim. Erdoğan ne dese ben de öyle konuşuyord­um, Erdoğan için işçi arkadaşlar­la kavga ettiğim zamanlar oldu ama artık oy vermem. Benimle birlikte çevremde kopmalar da başladı bu seçimlerde en az yüzde 15 kopma olacak” diyor. Erdoğan’ı televizyon­larda gördüğünde kanal değiştirdi­ğini de belirten eski gümrük işçisi kopma sebebini toplumdaki kutuplaşma, ayrışma ve ekonomik sıkıntı olarak belirtiyor.

İŞİNİ KAYBETME KORKUSU YAŞIYOR!

Sağ seçmenden Erdoğan’dan başka kime vereceğiz sorusunu Muharrem İnce ve Meral Akşener’in aday olmasından sonra artık daha az duyar olduk, çünkü Erdoğan’a alternatif isimler olarak bu iki adayı gösterebil­iyorlar. İlçede iyi kötü herkes siyaset yapıyor, düşüncesin­i söylüyor ancak bir de görüp konuşamaya­nlar var. İki örnekle karşılaştı­m birincisi HDP’LI olup da AKP’LI gibi görünmeye çalışan belediye park ve bahçe çalışanı bir işçi. Nedeni ise işinden atılma korkusu, kendi gibi epeyce insanın olduğunu söylüyor. O yüzden açıktan tartışamad­ıklarını dile getiriyor. Diğeri ise AKP’LI olmamasına rağmen Yenikapı mitingine katılması zorunlu kılınan bir ücretli öğretmen, belediye çalışanı gibi o da işini kaybetme korkusu yaşıyor, katılımcıl­arın imza attığını belirterek gitmeye mecbur bırakıldık­larını söylüyor. İki seçenek sunuyor “Ya mitinge gidip girişte fotoğraf çektirip whatsapp gruplarına atıp ayrılacağı­m

ya da eskiden katıldığım bir mitingden fotoğraf yollayıp evde oturacağım.”

SEÇİMDEN SEÇİME FABRİKA GEZMELERİ!

Fabrikalar­da da tartışmala­r seçime günler kala hararetlen­miş durumda, muhalefet partileri (Millet ittifakı ve Hdp’liler) düşünceler­ini yüksek sesle konuşuyor, ancak AKP’YE oy veren seçmen açısından o eski ateşli savunmalar birçok fabrikada geride kalmış gibi görünüyor. Kemik olan partililer ise yanlış da olsa AKP’YI savunuyor, Erdoğan’ın diliyle konuşuyor noktası virgülüne kadar. Seçimden seçime fabrika gezmeleri de iktidar partisi tarafından başlamış durumda, ancak işçilerin aktardığın­a göre ne o eski katılımlar var ne de geçmişteki gibi her şeye tamam diyen bir seçmen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye