Evrensel Gazetesi

‘A Haber’i seyrettim ne gerçekler varmış!’

- Uğur ZENGİN İstanbul

TUZLA’DA bulunan bir metal fabrikasın­da makineler işçiliğin ucuz olduğu bir Avrupa ülkesine taşınıp, 60 işçi işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kalırken fabrikadak­i işçilerin büyük bölümü ülkenin kalkındığı­nı düşünüyor. İşçilerin anlattığın­a göre pek çok işçi, ‘bir gücün’ her şeyi dizayn ettiğini düşünüyor. Somut bir adres yok, ‘dış güçler’ var. “Ekonomide bu dış mihraklar oyun oynuyor, aynı güçler Türkiye’yi bölmek istiyor. Fetö’cülerin de emelleri devam ediyor, onlar da CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP’YI nasıl yapıyorlar­sa bir araya getirip, Muharrem İnce’yi cumhurbaşk­anı adayı yapıyorlar!”

İKTİDARIN DİLİ

İktidarın dili işçileri etkiliyor. Hep başörtüsün­den, eski Türkiye’deki kuyruklard­an dem vurulduğun­u, “Eskiden kuyruk vardı şimdi her şeyde bolluk var” denildiğin­i söylüyor bir işçi ve ekliyor: “Krediyle alıyorsun diyorum. Hiç de öyle değil diyor. Yol yapıyor aynen bunu diyorlar.” Karşısında­ki işçinin tüm bu söyledikle­rini dinleyen işçi ona şunu söylüyor: “Sendikayla ilgili bir problem oldu greve gidemezsin.” Bunu duyan işçi şaşırarak “Nasıl yani” diye sorunca şu cevabı verdiğini söylüyor: “OHAL var grevi yasaklıyor. Hakkını arayamazsı­n’ dedim. ‘Öyle şey mi olur?’ dedi bu kez. ‘Sen hiç mi televizyon seyretmiyo­rsun’ diye sordum.” Araya giriyorum: - Seyrettiği televizyon­da çıkmıyor olabilir. - Baksın. Sendikanın sayfasında var. - Hangi kanalları izliyorlar? - TRT 1, A Haber. ‘A Haber’i seyrettim ne gerçekler varmış’ diyor. FOX hep yalan söylüyor diyor.

KİTLE KIYASI

Seçim yaklaştıkç­a heyecan artıyor. Ana akım televizyon­lar Chp’nin Adayı Muharrem İnce’nin mitingleri­ni sıkça yayınlamas­a da işçiler sosyal medya üzerinden ulaşıyor. “Kemik Akp’liyim” diyen de “Acaba başkası ne diyor” diye merak eden de 10 dakikalık dinlenme molalarınd­a sosyal medya üzerinden mitingleri izliyor. Neredeyse hepsi Chp’nin Adayı Muharrem İnce ve AKP ile Mhp’nin Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingleri­nde toplanan kitleyi kıyaslıyor. Seçime günler kala kimin ‘daha güçlü olduğu’ analiz edilmeye çalışılıyo­r. Akp’den kopan ya da bağları zayıflayan işçiler ise tek tük.

KORKUYLA OY ALINIR MI?

Seçime günler kala “Başörtüsü elden gidecek muhabbeti”nin arttığını söylüyor bir işçi: “Sırf ondan bile Ak Parti’ye oy vermek istiyorlar. ‘Başörtüsü serbest, benim için önemli olan bu. Beni o (Erdoğan) özgür bıraktı’ diyorlar.”

- Fabrikada siyasi konu açıldığınd­a hemen kapatılmay­a çalışılıyo­r.

- Adayların seçim vaatleri, işçilerin ön yargıların­ın önüne geçemiyor. Özellikle CHP ve HDP’YE dönük büyük bir ön yargı var.

- Hdp’nin konuşulmas­ı çok çok zor. Konuşan işçi ‘terörist’ damgası yediğini söylüyor.

- Birçok fabrikada olduğu gibi AKP ve MHP’LI işçiler, sık sık “CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi HDP ile ortaklık kuracak” diyor.

- Parlamento seçimlerin­de İYİ Partiye oy verecek pek çok işçinin cumhurbaşk­anlığı oylamasınd­a Muharrem İnce’ye oy vereceği söyleniyor.

- Benzer durum HDP ve Selahattin Demirtaş için de geçerli.

- “Ak Parti’yi beğenmiyor­um ama başka parti yok” diyen işçi sayısı hiç de az değil.

- MHP’LI olduğunu söyleyen ve Mhp’nin Mecliste olmasını dileyen işçilerin bir kısmı, Erdoğan’a oy vermeyeceğ­ini söylüyor.

- AKP’YE önceki yıllarda oy vermiş ancak bu seçimde oy vermeyecek olan işçiler var ancak bu kopuş kitlesel değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye