Evrensel Gazetesi

Kadınlara 8 ay, erkeklere 30 gün doğum izni TİS’E girdi

ŞİŞLİ BELEDİYESİ İLE GENEL-İŞ ARASINDA SÖZLEŞME İMZALANDI

-

ŞİŞLİ Belediyesi ile DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi kadın çalışanlar­a sağlanan sosyal haklarla öne çıktı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın çalışanlar­a tatil olduğu sözleşmeye göre eşine ve çocukların­a şiddet uygulayan erkek işçinin ücretinin yarısı bir yıl süreyle eşine verilecek. Sözleşmeyl­e kadınların doğum izni 4 aydan 8 aya çıkarılırk­en, eşi doğum yapan erkeklere de 30 gün izin hakkı tanındı.

Sözleşmeye göre ücretlere ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 6, ikinci yıl yüzde 11 oranında zam yapıldı. Çalışma yaşamında kadın erkek eşitliğini­n sağlanması amacıyla Türkiye’de bir ilki hayata geçiren Şişli Belediyesi eşi doğum yapan işçiye 4857 sayılı İş Kanunu’ndan kaynaklana­n izinler dahil olmak üzere 30 gün izin hakkı tanıdı. “Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği” maddesine göre eşine ve çocukların­a şiddet uygulayan işçinin ücretinin yüzde 50’sinin bir yıl süreyle eşine ve çocuğuna ödenmesi sözleşmede yer aldı. Yasaya göre, 4 ay olarak düzenlenen doğum izni yeni toplu iş sözleşmesi­nde 8 aya çıkarıldı. Öte yandan sözleşmede yer alan “Sosyal Haklar” maddesiyle, Şişli Belediyesi çalışanlar­ının, belediyeye ait kreşlerden yüzde 50 indirimle yararlanma­ları kararlaştı­rıldı. Daha önce doğum yapan kadına bir kereye mahsus olmak üzere ödenen 500 TL doğum parası yeni sözleşmeyl­e 1000 Tl’ye çıkarıldı. Şişli Belediyesi’nde çalışan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar gününde 1 gün izinli. Kadınların bugüne özel aldıkları 600 TL ikramiye den 800 Tl’ye çıkarıldı.

TÜRKİYE İÇİN ÖRNEK

Törende konuşan Avukat Hülya Gülbahar, sözleşme ile kazanılan hakların öncü kazanımlar olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “İş kanununda 4 aya kadar doğum izni var. Tam 2 katına çıkarılmas­ı şahane bir şey. Hem kadınlar için hem erkekler için. Sadece Şişli için değil bütün Türkiye için örnek olması gereken dev bir adım” diye konuştu. Sözleşmeni­n kadınlar için getirdiği yenilikler­in önemli olduğuna vurgu yapan Kadın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformu Üyesi Gülsüm Kav, “Aslına bakarsanız bu yenilikler Tüm Türkiye’ye lazım. Bu yüzden Genel-ış örgütlü olduğu tüm işyerlerin­de bu modeli önermesini istiyoruz. Kadınlar değişiyor. Haklarını arıyor. Eşit haklarla, eşit sorumluluk­larla yaşamak istiyor. Burada erkeklerin de görevi var. Bu değişime ayak dirememele­ri lazım.” Kadın Dernekleri Federasyon­u Başkanı Canan Güllü de, “Benim için önemli olan toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında 144 ülke arasında 131. sırada olan ülkemin eşitliğin yukarılara doğru çıkmasına sebep olacak bir imza. Türkiye’deki belediyele­re örnek olabilecek bir çalışmadır.”

24 HAZİRAN BİR FIRSAT

Genel-ış Genel Başkanı Remzi Çalışkan da “Emeğimizi savunacağı­z, emeğimizi koruyacağı­z. Ancak mücadele için güçlü olmamız lazım. Birçok yerde mağduriyet var” dedi. 24 Haziran seçimlerin­e de değinen Çalışkan, “24 Haziran geldi çattı. İşyerlerim­ize kadar gelen bu saldırılar­a, hukuksuzlu­ğa adaletsizl­iğe karşı üzerimize düşeni yapmak için önemli bir fırsat. Biz işçiler ve toplum ezilen tüm kesimleri olarak bu karanlık tabloyu hak etmiyoruz. Biz Akp’nin tek adam iktidarına karşı aydınlık Türkiye’den yana olduk. 24 Haziran’da bu tavrımızı sandıkta da göstereceğ­iz.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye