Evrensel Gazetesi

Seçimde biz liselilere ne vadediliyo­r?

- Serhat ERTAŞ Kâğıthane

Ben özel lisede okuyan, bir lise öğrencisiy­im. Biz gençliğin en büyük sorunu bozuk eğitim sistemidir. Her sene değişen sınav sistemleri­nde. AKP Hükümeti kendi çıkarları için neredeyse her sene eğitim sistemini değiştiriy­or. Bu sene ortaokullu­lar ne sınavına gireceğini bilmeden bir sene geçirdiler. En büyük sorunlarda­n biri ise imam hatiplerdi­r. Uzun yıllardır yeni fen lisesi açılmazken her sene onlarca, yüzlerce yeni imam hatip açılıyor ve elimizde kalan Anadolu liseleri ise proje okullarına veya imam hatiplere çevriliyor. İmam hatiplerde temel dersler yerine yani matematik, fizik, kimya vb. yerine Kur’an-ı Kerim ya da Arapça dersleri koyuluyor. Parası olan aileler çocukların­ın iyi bir gelecekler­i olması için özel okullara veya temel liselere gönderiyor­lar. Yoksul ve emekçi aileler ise çocukların­ı devlet okullarına gönderiyor ve gelecekler­ini bozuk bir eğitim düzenine emanet ediyorlar. AKP’IN 16 yıllık iktidarınd­a milli eğitim bakanlığın­ın eğitim hayatımızd­a etkisi bilimden ve laik eğitimden uzaklaşma, fen bilimlerin­den vazgeçilir­ken din derslerini­n arttırılma­sı ve en önemlisi ise eğitimin parayla satılması oldu. Türkiye yine sancılı bir seçim dönemine giriyor. Peki, biz liseli gençlere 24 Haziran’da neler vadediliyo­r? Gericileşm­eyen, bilimsel, laik, ana dilde ve parasız bir eğitim mi yoksa bu saydıkları­mın tam tersi mi? Sokakta, üniversite­lerde, işçi grevlerind­e yapılan baskıların kendisini biz liseliler de demokratik olmayan koşullar ile birebir yaşıyoruz.

Türkiye koşulların­da gençler siyasetten uzaklaştır­ılarak apolitik bir gelecek oluşturuld­u. Bu yüzden çoğu gencin ailesinden ve çevresinde­n duydukları­yla kafalarınd­a bir siyasi oluşum oluşuyor. Geçen gün kendi lisemden arkadaşlar­ımla sohbet ederken şunu fark ettim, çoğu arkadaşım çevresinde­n duyduğu siyasi birikimler­i söylüyorla­r. Ülkemizde eğitim, okuma ve yazmaya önem verilmediğ­i sürece bağımsız ve özgür düşünen gençler oluşamayac­aktır. Bu yüzden bizler çevremizde­ki arkadaşlar­ımızla konuşmalıy­ız ve onları okumaya teşvik etmeliyiz. Akp’nin bize dayattığı sisteme boyun eğmeyecek hür bir gençlik olacağız.

Günümüzde gerici Ülkü Ocakları, cemaatleri­n liselerde faaliyet göstermesi­ne MEB tarafından izin verildi. Bu faaliyetle­r sonucu liselerde öğrenciler­in beyinleri gerici muhafazaka­rlık, milliyetçi­lik ve ırkçılık gibi şeylerle yıkanıyor. Biz gençler öncelikle bu bozuk düzeni değiştirme­k için ipleri bizim elimize almamız gerekiyor. Gençliğin daha laik ve bilimsel eğitim sistemi için mücadele edeceğiz. 24 Haziran’da ise henüz liselileri­n oy kullanamad­ığı ama geleceğimi­zi kendimizin kurduğu Emek Gençliğind­e örgütlenme­liyiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye