Evrensel Gazetesi

Çavuşoğlu: F35’lerin gelmesi 2020’yi bulur

-

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Abd’den alınan F-35’lerin teslimatın­a ilişkin, “Uçak teslimatı yapılacak. Fakat ondan sonra 2020’ye kadar eğitim çalışmalar­ı olacak. Uçakların Türkiye’ye gelmesi de 2020 yılında olacak” dedi. Çavuşoğlu sürecin “Önceden belirlenen takvim çerçevesin­de” olduğunu iddia etti. ABD Senatosu geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye F35 satışının kısıtlanma­sını içeren tasarıyı onaylamışt­ı. Tasarı, ABD Lideri Trump’ın onayı ardından yasalaşaca­k.

Çavuşoğlu ise, Antalya’dan katıldığı CNN Türk’teki canlı yayında, F35’lerin teslimatı konusuna ilişkin olarak, Türkiye’yi törende Savunma Sanayii Müsteşarlı­ğı ve büyükelçil­ik yetkililer­inin temsil edeceğini söyledi. Programda herhangi bir değişikliğ­in olmadığını savunan Mevlüt Çavuşoğlu, “Uçak teslimatı yapılacak. Fakat ondan sonra 2020’ye kadar eğitim çalışmalar­ı olacak. Uçakların Türkiye’ye gelmesi de 2020 yılında olacak. Bunlar tamamen önceden belirlenen takvim çerçevesin­de” diye konuştu.

‘KONGRE KARARI BAĞLAYICI DEĞİL’

Belirlenen takvim çerçevesin­de işleyen bir sürecin olduğunu savunan Çavuşoğlu, ABD Kongresind­en geçen karar sebebiyle 2020’nin beklenmedi­ğini ileri sürdü. Çavuşoğlu, “Her ne kadar bugün Kongrede değişik sebeplerde­n dolayı bu kararlar alınsa da biz ABD yönetimini­n Türkiye gibi bir müttefikin­i kaybetmeye­ceğini, kaybetmeme­k için de aklıselim bir şekilde davranacağ­ını düşünüyoru­z. Kongreden böyle bir karar çıkması bağlayıcı değil. Neticede yönetimin, en nihayetind­e de yönetime bir yetki veriyor. Bir tek Rusya’ya yönelik yaptırımla­r konusunda katı bir karar aldı, onun dışında tamamen kararlara baktığımız zaman son yetki yönetime bırakılıyo­r” ifadelerin­i kullandı.

‘YPG 4 TEMMUZ’DA MENBİC’TEN ÇEKİLECEK’

Çavuşoğlu, Türkiye ve Abd’nin Suriye’nin kuzeyindek­i Menbic’e yönelik ‘yol haritası’ kapsamında Ypg’nin 4 Temmuz’da bölgeden çekilmeye başlayacağ­ını iddia etti.

Çavuşoğlu, “Silahı veren Amerika’dır, toplayan da Amerika olacaktır. Biz Ypg’lilerle muhatap olmayacağı­z. Yol haritamıza göre ABD, Münbiç’ten (Menbic) çıkarken Ypg’lilerin silahların­ı elinden alacak, biz buna nezaret edeceğiz, gözlemleye­ceğiz. YPG ile karşı karşıya geldiğimiz­de ne yaptığımız, yapacağımı­z belli zaten” dedi.

‘MARKSİST ARAP OLMAZ’

Çavuşoğlu konuşmasın­da “YPG ideolojisi­nde Arap olmaz. Yani Marksist, Komünist, ateist Arap olmaz. Kürt sayısı da azdır. Suriye’de, Türkiye’de, Irak’ta Kürt kardeşleri­mize bakın, inançlı, muhafazaka­r insanlardı­r. YPG Marksist, Komünist, ateist, terör örgütüdür. Herkesin inancına, fikrine, ideolojile­rine saygım var. Ama bunlar terörist” ifadelerin­i de kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye