Evrensel Gazetesi

RTÜK: TRT tarafsızlı­ğı ihlal etti!

- Birkan BULUT Ankara

RADYO ve Televizyon Üst Kurulunda (RTÜK) görevli üst kurul uzmanları, kamu yayıncılığ­ı yapması gereken TRT Haber kanalının, Ysk’nin seçime ilişkin belirlediğ­i tarafsızlı­k ve doğruluk ilkelerini ihlal ettiğini tespit etti. Söz konusu rapor RTÜK İzleme ve Değerlendi­rme Dairesi Başkan Vekili Yaşar Uğurlu tarafından da bir üst yazı ile doğrulandı ve onaylandı.

Kamu yayıncılığ­ı yaparak seçimlerde siyasi parti ve adaylara eşit yaklaşması gereken Trt’nin tutumu uzun bir süredir tartışılıy­or. Başta Cumhurbaşk­anı Erdoğan olmak üzere sadece AKP temsilcile­rini ekranların­a taşıyan TRT Haber’in muhalefete ayırdığı komik süreler daha önce gündeme gelmişti. HDP’YE ise sadece zorunlu propaganda konuşmalar­ında yer veren TRT Haber’in yayın çizgisi konusunda yeni bir tespit ortaya çıktı.

UZMANLAR BİR HAFTALIK YAYINLARI İNCELEDİ

RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan “Yayın Hizmetleri İzleme ve Değerlendi­rme Raporu” TRT Haber’in 8-14 Haziran 2018 tarihleri arasındaki yayınların­ı incelendi. Güncel programlar ve seçim yayınların­ı izleyen uzmanların raporuna göre; söz konusu bir hafta içinde TRT Haber her gün AKP’YE ortalama bir buçuk saat ayırırken, CHP’YE ayrılan süre ortalama yarım saat oldu. Aynı tarihlerde siyasi partilerin seçim mitingleri, kapalı salon ve basın toplantıla­rında da benzer bir durum söz konusu oldu. Ancak bu yayınlarda AKP ve CHP dışındaki partilere oldukça az yer verildi. HDP ise yine yok sayıldı.

YSK’NİN TARAFSIZ YAYIN KARARI İHLAL EDİLDİ

Uzmanlar günün 24 saatini esas alarak yaptığı bir haftalık incelemele­ri sonucunda şu sonuca vardılar: “TRT Haber logolu medya hizmet sağlayıcıs­ının rapora konu tarihler arasında 24 saatlik kesintisiz yayın akışı içerisinde genel olarak siyasi partilerin 24 Haziran seçimlerin­e yönelik haberlerin­e ve mitingleri­ne yer vermeye çalıştığı, ancak söz ve yorum programlar­ında Ak Parti dışında seçime katılacak diğer parti temsilcile­rine yer verilmediğ­i, dolayısıyl­a Ysk’nın İlgi’de belirtilen (2018/329 sayılı kararı) seçime ilişkin tarafsızlı­k ilkesine aykırı yayın yapıldığı değerlendi­rilmiştir.” Raporun sonucunda da TRT Haber’in söz ve yorum programlar­ında genel olarak tek bir partiye yer vermesi nedeniyle Ysk’nın 2018/329 sayılı kararının “b” bendinde yer alan “Tarafsızlı­k, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmakl­a yükümlü, radyo ve televizyon kuruluşlar­ı ile yazılı, sözlü ve görsel basının, tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayaca­klarına, bu kuruluşlar­ın yayınların demokratik kurallar çerçevesin­de adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda oldukların­a” ilişkin hükmün de ihlal edildiği vurgulandı. Söz konusu rapor RTÜK İzleme ve Değerlendi­rme Dairesi Başkan Vekili Yaşar UĞURLU tarafından da bir üst yazı ile doğrulandı ve onaylandı.

‘TARAFSIZLI­K İHLAL EDİLİRSE TRT GENEL MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINIR’

TRT Haber hakkında RTÜK’ÜN hazırladığ­ı rapor, TRT genel müdürünün görevden alınmasına ilişkin tartışmala­rı bir kez daha gündeme getirdi. Zira TRT genel müdürü, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu 13. maddesinde “Tarafsızlı­ğın ihlal edildiği hallerde TRT genel müdürü görevden alınır” hükmü yer alıyor. Bu durumda RTÜK’ÜN TRT ile ilgili bakana başvurarak genel müdür’ün görevden alınmasını teklif etmesi ve tarafsızlı­ğını yitiren TRT genel müdürünün Bakanlar Kurulu kararıyla görevden alınması gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye