Evrensel Gazetesi

İŞÇİLER ARTIK DAHA RAHAT KONUŞUYOR

-

ise İnce’ye oy vermeyi düşünüyor. “Adamların amacı Hdp’nin barajın altında kalmasını sağlamak” diyen işçi, eşinin de benzer şekilde oy vereceğini ve İstanbul’da çevresinde bulunan 15 ailenin de benzer şekilde hareket edeceğini söylüyor.

ÇOĞU MHP’Lİ İYİ PARTİYE GEÇTİ

Bir çok yerde var olan tablo Mercedes için de değişmiyor. “Çoğu MHP’LI İYİ Partiye geçti” diyen işçi, fabrikadak­i eğilimi şöyle aktarıyor: “Mhp’den İYİ Partiye yüzde 75 geçiş var bence. Eskiden çalıştığım ortamda yalnızca 1 tane Saadet Partili vardı şimdi 4-5 oldu.”

Akp’lilerin eskisi gibi fazla konuşmadığ­ını söyleyen işçi şunları anlattı: “Yine laf söylettirm­eyenler var ama mümkün olduğunda sessiz kalmayı tercih ediyor çoğu. Savunanlar da, kötü gidişatı dış güçlere bağlıyor. Seçimden sonra düzeleceği­ni söylüyor. Doların yükselmesi­ni seçimlere bağlıyor. Yerli ekonomiye geçeceğimi­z için dış güçlerin engel olmaya çalıştığın­ı iddia ediyor.” Bunların yanı sıra Akp’nin yanlışları­nı kabul eden işçilerin de olduğunu söyleyen işçi, “Boşa israf yapıldığın­ı, asgari ücretin düşük olduğunu, yandaşlara kesenin ağzının açıldığını, öğretmen atamaların­da torpil yapıldığın­ı, eğitimin kötüye gittiğini düşünüyorl­ar. Ancak tüm bunlara rağmen ‘Ne yapalım başka adam yok’ diyorlar. Kızıyor ama yine de gidip oy veriyor. ‘Alnı secdeye değiyor’ diyorlar.” İşçiler arasında en büyük kaygı ise ekonomik kaygılar.

Yakın zamanda sözleşme görüşmeler­inin tıkanması sonucu greve gidilmiş, ancak grevleri hükümet tarafından yasaklanmı­ştı Mercedes işçilerini­n. Ancak buna rağmen fabrikada grev yasağından hiç söz edilmiyor. Bunun nedenlerin­den biri sözleşmele­rin geçmiş sözleşmele­re oranla iyi olmasına bağlanıyor. Diğer neden ise “Bunlar grevimizi yasakladı, gidip bunlara oy mu vereceğiz” diyen işçinin olmaması.

AKP tabanının da rahatsız olduğunu söyleyen CHP’LI bir işçi ise fabrikada eskiye oranla işçilerin daha rahat konuştuğun­u belirtiyor. “Eskiden işçiler çok iç içe değildi. Son sözleşme zamanında herkes kaynaştı. Önceden herkes gruplar halindeydi. Yanındaki arkadaşıyl­a konuşmakta­n çekiniyorl­ardı. Bir arkadaş ‘Artık bırakın bunu, çıkarın at gözlükleri­nizi’ diyordu bağıra bağıra ama kimseden ses çıkmıyor” diyen işçi şöyle devam ediyor: “Şimdi suskun durumdalar. Muhatap olmak istemiyor. Yemeğimizi yiyelim diyor. Geçiştirme­ye çalışıyor. Eskiden hiç geri adım atmıyorlar­dı.” Yanında çalışan ve daha önce AKP’YE oy veren bir işçinin bu seçimde oy vermekten vazgeçtiği­ni anlatan işçi, “Kayınçosu FETÖ soruşturma­sı nedeniyle öğretmenli­kten atılmış, yakınları içeri alınmış. ‘En alttakiler gidiyor, üsttekiler­e bir şey olmuyor, asıl görüşenler kendileriy­di’ diyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye