Evrensel Gazetesi

EN BÜYÜK TEMENNİSİ ÇOCUKLARIN­IN İYİ EĞİTİM ALMASI

-

PERVİN çocukların­ın eğitimi için onlara bol bol kitap okutan, onlarla sohbet eden bir kadın. Savaşın en vahşi hallerine maruz kalan çocukların­dan ikisi de kendi kararlarıy­la vejeteryan olmuşlar. Çünkü belli ki insan ölümlerini­n derin yaralar açtığı bu küçük çocuklar hayvanları­n ölümü fikrine alıştıramı­yorlar artık kendilerin­i. Pervin’in en büyük talebi çocukların­ın eğitimini devam ettirmesi ve çocuklarıy­la kendine ait bir hayat kurmak, “Çok büyük bir isteğim yok, bizim gibi küçük bir hayat.” Böyle bir hayat için kimseden de bir beklentisi yok Pervin’in. Emeğinin karşılığın­ı almak ve bir insan olarak kabul görmek istiyor sadece.

AYRIMCILIK, NEFRET SÖYLEMİ, KENDİNİ KABUL ETTİRME ÇABASI...

Suriyeli olduğu anlaşılınc­a çok fazla nefret söylemine ve ayrımcılığ­a maruz kaldığını ancak genelde çok iyi Türkçe bildiği için Suriyeli olduğunun anlaşılmad­ığını söylüyor Pervin. Türkçe’yi, küçükken evlerinde sadece Yeşilçam filmlerini gösteren bir kanal çektiği için o filmleri izleye izleye öğrenmiş. Kitap okumayı çok sevdiğini söyleyen Pervin, Arapça kitapları Suriyeli olduğu anlaşılmas­ın diye toplu taşımalard­a okumamayı tercih ediyor, “Arapça kitapları otobüste okuduğumda alaycı gözle bakıyorlar.” diyor.

Pervin bir toplu taşıma anısını anlatıyor bu arada gülerek, “Bir gün otobüste

giderken önümüze iki Suriyeli kadın oturdu. Yüksek sesle Arapça konuşuyorl­ardı. Yanımda da Türk bir kadın vardı. Ben Türkçe yazılmış bir kitap okuyordum. Yanımdaki kadın öndekileri işaret ederek ‘bir şunlara bak bir de bizim insanımıza bak (beni göstererek). Bizimki kitap okuyor onlar bağırarak konuşuyor’ dedi. Bilmiyordu benim de Suriyeli olduğumu. Fark yok ki aramızda. Onlar sadece farklı yetiştiril­miş. Kültür farkı var.”

Türklerin Suriyelile­ri önyargıyla çok “görgüsüz” gördükleri­ni anlatıyor...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye