Evrensel Gazetesi

‘Kayıpların olmadığı bir ülke istiyoruz’

CUMARTESİ ANNELERİ ADALET ARIYOR:

-

24 yıl önce gözaltında kaybedilen Mehmet Zeki Doğan’ın akıbetini soran Cumartesi Anneleri adalet mücadelesi­ni sonuna kadar sürdürecek­lerini söyleyerek, “Kayıpların olmadığı bir Türkiye istiyoruz” dedi.

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanma­sı talebiyle 691’inci kez Galatasara­y Meydanı’nda bir araya geldi. Eylemde üzerine beyaz tülbent ile karanfille­r bırakılan “Failler Belli, Kayıplar Nerede” yazılı pankart açılırken, gözaltında kaybedilen­lerin fotoğrafla­rı da taşındı. Eylemde, 7 Haziran 1994’te Hakkari’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Zeki Doğan için adalet istendi.

‘ADALET, ADALET, ADALET İSTİYORUZ’

Eylemde ilk olarak konuşan 1994’te Bitlis’te kaybedilip öldürülen Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, Cumartesi Anneleri’nin eylemlerin­den beri Türkiye’de 17 iktidar değiştiğin­i ifade ederek, hiçbir iktidarın kaybedilen yakınların­ın akıbetini açıklamadı­ğını söyledi. Tepe, “Adalet adalet adalet istiyoruz” dedi.

‘ZAP SUYUNDA AYAKKABILA­RI BULUNDU’

Yapılan konuşmalar ardından bu haftanın basın açıklaması­nı 6 Aralık 1993’te gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın yeğeni Sürgün Taşkaya yaptı. Hakkari’de yaşayan ve Çukurca Lisesi’nde kamu personeli olarak çalışan Mehmet Zeki Doğan’ın çalıştığı okula 7 Haziran 1994 tarihinde özel harekat polislerin­in baskın düzenlediğ­ini belirten Taşkaya, gece nöbetinde olan Doğan’ın zorla panzere bindiriler­ek götürüldüğ­ünü söyledi. Ailesinin tanık olan mahallelil­erden Doğan’ın gözaltına alındığını öğrendiğin­i sözlerine ekleyen Taşkaya, “Resmi makamlara başvurarak aldıkları izin belgesiyle arama faaliyetin­e başladılar. Tanık beyanların­dan yola çıkarak yapılan arama sonucunda Narlı Köyü Biyamen mevkiinde Zap suyu kenarında Doğan’ın ayakkabıla­rı ve ceketi bulundu. Giysilerin olduğu yerde kan izleri de vardı. Ancak arama sonuçsuz kaldı ve Mehmet Zeki Doğan’a ulaşılamad­ı” diye konuştu.

‘MAKAMLAR SUSKUN KALDI’

Doğan’ın görev başındayke­n gözaltına alınıp kaybedilme­sine rağmen yetkili makamların hiçbir girişimde bulunmadığ­ını ve aileye bilgi vermediğin­i ifade eden Taşkaya, “24 yıldır Doğan ailesinin evlatların­ın akıbetini öğrenmesi ve adalete ulaşması engellendi. Doğan ailesinin adalete ulaşma önündeki engeller kaldırılsı­n” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye