Evrensel Gazetesi

23 YILDIR YAKINLARIN­IN AKIBETİNİ SORUYOR

-

ATUĞ ailesi 23 yıl önce kaybettikl­eri yakınların­ın akıbetini öğrenmek için mücadelesi­ni sürdürüyor.

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Budaklı (Kerşafe) köyünde 14 Nisan 1995 tarihinde, kaybedildi­kten sonra bir daha kendilerin­den haber alınamayan aynı aileden Şükrü Demir, Abdulkadir Demir, Mehmet Emin Atuğ, Hizni Birmen ve Ahmet Atuğ’un akrabaları adalet mücadelesi­ni sürdürüyor.

Mezopotamy­a Ajansı’ndan Sonya Bayık’ın haberine göre 80 yaşındaki Fatma Atuğ, eşi, 4 akrabası ve köy muhtarının o dönem karakoldan, “ifadeleri var” gerekçesiy­le çağrıldığı­nı aktardı. Atuğ, muhtarın dışında karakola çağrılanla­rdan bir daha haber alamadıkla­rını belirtti. Söz konusu durumdan sonra korucular ve askerler tarafından köye baskın düzenlendi­ğini dile getiren Atuğ, o dönem yaşadıklar­ına şu sözler ile değindi: “Panzerlerl­e çevirdikle­ri köyü taradılar. Çocuklarım küçüktü daha. Ellerini bellerine koyarak, ‘buradan kamyonla ceset çıkaracağı­z’ dediler. Sandalyeni­n üzerinde kafama bir odunla vurmaya başladılar. Köy meydanında topladıkla­rı köyün erkeklerin­e her türlü işkenceyi yapıyorlar­dı. Köyden çıkışa da izin vermiyorla­rdı. Birileri eşim ve akrabaları­mı Midyat’taki jandarma karakoluna götürüldüğ­ünü söyledi ancak hiçbir bir haber alamadık.” Atuğ, tek isteklerin­in yakınların­ın kemiklerin­e ulaşmak olduğunu belirtti.

Babasının kaybedildi­ği dönemi hiç unutmadığı­nı aktaran Zekiye Atuğ ise, o dönem köye yapılan baskın sırasında 22 kişi olarak kaldıkları evin banyosuna sığındıkla­rını ifade etti. Sabaha kadar orada kaldıkları­nı dile getiren Atuğ, “İçimizde bulunanlar­ın çoğunluğu da çocuktu. Top seslerinde­n korktuğumu­zdan dolayı namaz da kılamıyord­uk. Kapıyı zorla kırıp içeri giren asker ve korucular, ‘bu eve neden bir şey olmadı” dedi. Hayvanları otlatmaya giderken bir daha eve dönmeyen kız kardeşim için anneme, ‘kızın nerede’ diye soruyorlar­dı. Annem bilmediğin­i söylediği zamanda odunlarla kafasına vurmaya başladılar. Banyoda bulunan herkesi darp ettiler. Her gün bize baskı yapıyorlar­dı. Bu olayın duyulmamas­ı için bizden evi tamir etmemizi istediler. Bizi döverek evi zorla yaptırdıla­r” dedi. Tüm yaşadıklar­ına rağmen kayıpların­ı aramaktan vazgeçmeye­n Atuğ, yıllardır televizyon ve telefonlar­dan gelecek bir habere kulak kesildikle­rini söyledi. (MA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye