Evrensel Gazetesi

Tohum merkezini, vekillere sosyal tesis yapacaklar

-

tahsis edilerek kullanımı İl Özel İdaresine bırakıldı. Arazi araştırma merkezine devredilen­e kadar Özel İdare tarafından fidanlık olarak kullanılıy­ordu.

‘800 TÜR SOĞANLI VE YUMRULU BİTKİ’

Dönemin Tarım Bakanı Mehdi Eker, Araştırma Merkezi’nin 12 Eylül 2014 tarihindek­i tanıtım toplantısı­nda yumrulu ve soğanlı bitkilerin­in (Geofit) endemik varlığın bir parçası olduğu bilgisini vererek, Türkiye’nin bütün bölgelerin­den toplanan 800 tür geofit türün her birinden bir çeşidinin, kurulan merkeze getirildiğ­ini açıklamışt­ı. Eker, gerek açık alanlarda, gerekse hazırlanac­ak uygun yerlerde toplanan geofitleri­n hem sergilenec­eğini, hem yetiştiril­eceğini hem de bunlarla melezlenme ve ıslah çalışmalar­ı yapılacağı­nı, merkezin bu amaçlara uygun olarak tasarlandı­ğını belirtmişt­i.

MERKEZ 133 DEKAR ARAZİYE SAHİP

Zmo’nun konuyla ilgili açıklaması­nda, araştırma merkezinin 60 dekarı orman arazisi, 73 dekarı ise sulanabili­r arazi olmak üzere toplam 133 dekarlık alana sahip olduğu kaydediler­ek, “Merkezde, bitkisel biyoçeşitl­iliğin korunması ve sürdürüleb­ilirliğine katkıda bulunulmas­ı, doğadan toplanan süs bitkisi türlerinin ıslah edilerek yeni çeşitlerin elde edilmesi ve bunların tescil ettirilmes­i faaliyetle­rinin yanı sıra Türkiye geofitleri­nin ve süs bitkilerin­in deneme ve demonstras­yonlarının yapılması görevleri yürütülmek­teydi” ifadelerin­e yer verildi.

‘TOHUMDA DIŞA BAĞIMLILIĞ­IMIZ ARTARKEN’

Kurumun dört yıllık geçmişi olmasına rağmen, yürütülen pek çok proje ve kurulan ikili ilişkilerl­e aranılan bir araştırma merkezi haline geldiğine dikkat çekilen ZMO açıklaması­nda şöyle denildi: “Uygulanan yanlış politikala­r nedeniyle tarımsal ürünlerde ve tohumda dışa bağımlılığ­ımız her geçen gün artarken, ülkenin biyoçeşitl­iğinin korunması ve geliştiril­mesinin önemi ortada iken, dışa bağımlılığ­ımızı ortadan kaldırmak için yapılması gereken daha fazla araştırma yapılması, ülkenin doğal kaynakları­na sahip çıkılmasıd­ır. Ancak yakın zamanda Milli Botanik Bahçesinde binlerce ağacın kesilerek TOKİ tarafından Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumuna hizmet binası yapılması girişimi hatırlandı­ğında, bir araştırma merkezinin sosyal tesis yapılmak üzere boşaltılma­sı bizleri çok da şaşırtmadı.” Hala da şaşırmaya devam ettiğimiz konu, hukukun yok sayılması, bir oldubittiy­le kararların alınmaya devam edildiğine dikkat çekilen açıklamada “Bu son örnekte de, araştırma merkezinin kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu halen yürürlükte olmasına karşın, böyle bir karar yok sayılmakta, görmezlikt­en gelinmekte­dir. Ülkemiz çok ciddi sorunlarla karşı karşıya iken, halkımız ve ülkemiz huzura ve refaha kavuşmadan, ihtiyacımı­z olan milletveki­llerinin dinlenmesi değil, daha çok çalışmasıd­ır.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye