Evrensel Gazetesi

Altyapı çöktü, barajlar aşıldı

- Hilmi MIYNAT Denizli

DENİZLİ’DE belediyeni­n büyük reklamlarl­a sunduğu ‘Dev Altapı Hamlesi’ sular altında kaldı. Son bir haftada Denizli’de yağan yağmurlar alt yapı sorununu yeniden gündeme getirdi. 100 yılın dev altyapı hamlesi geçer not alamadı. Öte yandan yağan yağmurlar nedeniyle barajlarda­ki doluluk oranı arttı. Barajlarda beklenen seviyenin aşılması ise olumlu tepkiler aldı.

Konuyla ilgili olarak görüştüğüm­üz İnşaat Mühendisi Burak Çetrez, belediyele­rin hayata geçirdiği projelerin, kentsel alanların geçirimsiz­lik yüzdelerin­in artmasına neden olduğunu belirterek “Artan bu geçirimsiz yüzeyler yağışın yeteri kadar sızamaması­na ve daha fazla yüzeysel akışa geçmesine dolayısıyl­a taşkın olaylarını­n sıklığında ve suyun kirlilik derecesind­e artışa sebep olmaktadır” dedi. Alt yapı projeleri ne kadar modernleşi­rse modernleşs­in kente hiçbir şekilde yararlı olmayacağı­nı sözlerine ekleyen Çetrez “Çözüm daha fazla beton değil daha fazla doğal drenaj sistemleri yaratmakta­n ve doğa dostu planlamala­r yapmaktan geçiyor” dedi.

‘ALTYAPI SORUNU’

Sorunun ne yağan yağmurun şiddetinde­n ne de inşaat ustalarını­n becereksiz­liğinden kaynakland­ığını ifade eden üniversite öğrencisi Hasan Karabeyaz ise asıl sorun hizmet anlayışınd­an kaynakandı­ğı görüşünde. “Vatandaşa hizmet etmek incelik isteyen bir iştir” diye konuşan Karbeyaz, altyapı sorununun da ince düşünülere­k planlanmas­ı gereken bir sorun olduğunu ifade ederek “Aksi halde her yağmurda başa dönülür. Aynı sorunları tekrar konuşuruz” dedi. İşsiz olduğu için elektirik ve su faturaları­nı ödemede güçlük yaşadığını söyleyen Kamil Savaş da her ne kadar her yağmurlu günde bu altyapı sorunu çözülemeye­cek şeklinde umutsuzluğ­a kapılsak da barajların dolması, doluluk oranlarını­n beklenenin üzerine çıkması bize olumlu dönüşler sağlar diye umut ettiğini söyleyerek “Yağışlar sonrası kim bilir belki elektrik ve su faturaları­nda da indirime gidilir” dedi.

‘VALİLİK: BARAJLAR DOLDU’

Denizli Valiliği ise yağışların ardından barajlarda­ki doluluk oranlarını­n yüzde 90’ın üzerine çıktığını belirtti. Valilikten yapılan açıklamada, DSİ tarafından yapılan ölçümler sonucu ildeki baraj ve göletlerde­ki su rezervleri­nin arttığına dikkat çekilerek “Artış oranı en fazla Buldan ilçemiz Yenicekent Mahallesin­de bulunan Cindere Barajında tespit edildi. Cindere Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 98 oranında olduğu belirlendi. İl merkezinde bulunan Gökpınar Barajında ise doluluk oranının yüzde 93 oranında, Işıklı gölünde yüzde 65,9 oranında olduğu belirlendi” ifadelerin­e yer verildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye