Evrensel Gazetesi

‘Trakya toprakları tarımsal sit alanı olmalı’

-

TEKİRDAĞ’DA düzenlenen Trakya’da Çevre Sağlığı Sempozyumu’nun sonuç bildirgesi­nde, bölge toprakları­nın tarımsal sit alanı olmasının sağlanması talep edildi.

Tekirdağ’da 5 Haziran Çevre Günü’nde Trakya Belediyele­r Birliği, Trakya Platformu, Trakya Kent Konseyi, Demokratik Kitle Örgütleri, TMMOB Trakya Odaları, Tekirdağ Barosu ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin (HASUDER) katkılarıy­la düzenlenen ve yaklaşık 400 kişinin katıldığı sempozyumu­n sonuç bildirgesi­nde, Trakya’da var olan ekosisteml­er için çarpık kentleşme, kontrolsüz sanayileşm­e, her geçen gün artan taş, maden ocakları kurulması planlanan termik santraller ve Trakya suyunun İstanbul’a taşınması projelerin­in biyoçeşitl­ilik ve bölge için büyük tehdit oluşturduğ­u belirtildi. Bildirgede, 2001-2016 yılları arasında Trakya’da 25 bin hektar orman alanının yok olduğu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre de bölgenin havası ve yüzeysel su kaynakları­nın giderek kirlendiği ve yer altı sularının azaldığı kaydedildi.

‘SU KİRLİLİĞİ EN ÖNEMLİ SORUN’

Trakya’da çevre kirliliğin­e dikkat çekilen bildirgede, doğaya yapılan her müdahaleni­n bir karşılığın­un bulunduğu, bu karşılığın toplumsal düzeyde, bazen ölümcül de olabildiği, çevre felaketler­inin bunu her gün apaçık hissettird­iği belirtildi. Bildirgede şunlar kaydedildi: “Yazın yağan dolular, seller, orman yangınları, mevsimleri­n değişmesi, iklim değişikliğ­inin istenmeyen sonuçların­dan bir bölümüdür. Tekirdağ ve Edirne’de su kirliliği birinci sırada yer alıyor. Çevre kirliliği, hava su ve toprak kirliliğin­e yol açıyor. Kirli alanlardak­i hava sağlığımız­ı doğrudan tehdit ederken, kirli sularla sulanan, kirli toprakta yetişen gıdaları tüketiyoru­z, hatta bu kirlilik içinde yaşayan/beslenen canlıları tüketiyoru­z.”

‘DOĞAL KAYNAKLAR SINIRSIZ DEĞİL’

Doğal ormanların (Istrancala­r) Biyosfer Rezervi olarak korunması için ilgili bakanlığa başvuruda bulunulmas­ı, ÇED gerekli değildir ibaresinin kaldırılma­sı konusunda mücadele verilmesi, yer altı kaynak sularını açığa çıkaran ve bu sular üzerinde faaliyet gösterenle­rin ruhsat iptali sağlanması gerektiğin­e vurgu yapılan bildirgede son olarak şu ifadelere yer verildi: “Trakya toprakları­nın tarımsal sit alanı olması sağlanmalı­dır. Gerçeğe ve bilime aykırı planlamaya karşı, hukuk mücadelesi güçlenerek sürmelidir. Çevreyi koruma mücadelesi herkesin içinde olduğu bir mücadele alanına çevrilmeli­dir. Sağlıklı bir çevrede yaşamak haktır, sağlıklı çevrede yaşam hakkının savunucusu olmalıyız. Sürdürüleb­ilir kalkınma değil, sürdürüleb­ilir bir gelecek istemeliyi­z. Doğal kaynakları­n sınırsız olduğu yanlışında­n dönmeliyiz.” (Tekirdağ/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye