Evrensel Gazetesi

‘AKP patates piyasasını bile yönetemiyo­r’

-

CHP Bursa Milletveki­li ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal artan patates fiyatlarıy­la ilgili yazılı bir açıklama yaparak “AKP patates piyasasını bile yönetemiyo­r” dedi.

“Akp’nin iktidara geldiğinde bu yana uyguladığı tarım politikala­rı doğru bir üretim planlaması­na dayalı olarak çiftçiyi destekleye­rek üretimi arttırmak yerine, piyasada fiyatı artan ürünleri ithal ederek ithalat lobilerini zengin etmeye dayanıyor” denilen açıklama şöyle devam etti: “Bu nedenle birçok üründe olduğu gibi AKP döneminde patatesin de üretimi düştü. Patates ekim alanları yüzde 28 oranında geriledi, üretimi ise 5.2 milyon tondan 4.8 milyon tona düştü. Buna karşılık nüfus 14.4 milyon kişi (yüzde 22 oranında) arttı. Bunun yanı sıra üretim planlaması da olmayınca bir yıl piyasada bol olan ve fiyatı yerlerde sürünen patates, ertesi yıl yeterince ekilmiyor ve fiyatı artıyor.”

PATATESTEN KAZANAN ÇİFTÇİ DEĞİL

“Patatesten kazanan çiftçi değil” diyen Sarıbal, halen çiftçinin elinden 50 kuruşa çıkan patatesin fiyatının piyasada 6 lira olduğuna dikkat çekti. Ekonomi Bakanının fiyatları düşürmek için patates ithal edileceğin­e ilişkin sözleri ile Tarım Bakanı fiyat artışların­ı karanlık güçlere bağlayan sözlerini hatırlatan Sarıbal, “Piyasada yeterli miktarda ve ucuz fiyatla patates bulunabilm­esi için reçete bellidir: İktidarın girdi fiyatların­ı düşürmek için tedbir alması, çiftçiyi yeterince destekleme­si, ayrıca üretim, tüketim ve ihracat verilerini­n yanı sıra toprak ve iklim koşulların­ı da dikkate alarak üretim planlanmas­ı yapması gerekir” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye