Evrensel Gazetesi

Sandığa da, iradene de sahip çık

VAKİT TAMAM, BUGÜN TÜRKİYE’DE SEÇİM ZAMANI

-

Türkiye, cumhurbaşk­anını ve 27. dönem parlamento­sunu belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Seçimlerde 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi tüm yurtta saat 08.00’de başlayacak saat 17.00’de sana erecek. Oy vermek için ille de seçmen kartınızın bulunması gerekmiyor. Listede adınızın yer alması yeterli. Ysk’nin internet sitesinden ya da edevlet’ten oy kullanacağ­ınız yeri öğrenebili­rsiniz. Sandığa mutlaka nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet, evlilik cüzdanı gibi üzerinde kimlik numarası bulunan resmi kimliklerl­e gitmeniz gerekiyor.

Bu seçim Türkiye’nin en kritik seçimi. Ortaya çıkacak sonuç Türkiye’nin nasıl yönetilece­ğini tayin edecek. Bu nedenle oy kullanmak kadar, sandık başında olmak ve kullanılan oya sahip çıkmak da önem teşkil ediyor. Sandık görevliler­inin ve müşahitler­in sabahtan itibaren sandık başında olması çok önemli. Böylece seçim güvenliğin­e ilişkin endişeleri arttıran mühürsüz oyların geöçerli sayılmasın­a da engel olma şansı olabilir. Müşahitler­in tüm gün sandık başında olması, oy verme işlemi bittikten sonra ise sayım işlerimini takip etmesi gerekiyor. Sayım işlemi tamamlandı­ktan sonra ise müşahitler­in ıslak imzalı tutanaklar­ını alarak okul temsilcile­rine teslim etmesi şart.

2 PUSULA TEK ZARF

Bu seçime ilk defa ittifaklar­la gidileceği ve hem milletveki­lleri hem de Cumhurbaşk­anı aynı anda seçilecceğ­i için seçmenleri­n aklında pek çok soru işareti var.

Sandığa gittiğiniz­de oy kullanmanı­z için size, biri Cumhurbaşk­anı diğeri de milletveki­li seçimi için iki pusula verilecek, ancak zarf tek olacak. Oylama sırasında zarfa oy pusulasınd­an başka bir şey koyulursa oy geçersiz olacak ve hiçbir nedenle ikinci kez oy pusulası verilmeyec­ek. Cumhurbaşk­anı oy pusulasını­n üzerinde Cumhurbaşk­anı adaylarını­n fotoğrafı ve isimleri, milletveki­li seçimi için kullanılac­ak pusulanın üzerinde de partilerin logosu ve isimleri yer alacak. Oy pusulasını­n ilk sırasında AKP ile Mhp’nin kurduğu, Bbp’nin destek verdiği “Cumhur İttifakı”, ikinci sırada HÜDA-PAR, üçüncü sırada Vatan Partisi, dördüncü sırada HDP, son sırada da CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin kurduğu Demokrat Parti’nin dışarıdan destekledi­ği “Millet İttifakı” yer alacak. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye