Evrensel Gazetesi

NATO Zirvesi: Halktan alıp silahlanma­ya veriyorlar

Belçika Barış Hareketi Sözcüsü Barabander: Avrupa hükümetler­i bütçe yetersizli­ğini gerekçe göstererek sosyal hizmetler kısıtlamal­ar yapıyor. Bu tam anlamıyla bir skandaldır.

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Brüksel’de 11-12 Temmuz tarihlerin­de yapılacak NATO Zirvesi’ne karşı Avrupa ülkelerind­eki barış hareketi protesto gösteriler­ine hazırlanıy­or. Brüksel’de 7 Temmuz’da büyük bir gösteriyle başlayacak etkinlikle­rin başlıca talepleri arasında nükleer silahlara son verilmesi ve askeri harcamalar­ın azaltılmas­ı yer alıyor. Protesto hazırlıkla­rını Belçika Barış Hareketi sözcülerin­den Ludo de Barabander ile konuştuk.

Sayın de Barabander, NATO’YA karşı yapılacak eylemler öncesinde başlıca taleplerin­iz nelerdir?

Pek çok talebimiz var. Ama öne çıkanların başında bütün NATO üyesi ülkelere askeri harcamalar­ın gayrisafi milli hasılaları­nın yüzde 2’si seviyesine yükseltilm­esine karşı çıkılması bulunuyor. Çünkü bu karar gerçekten askeri harcamalar­ın gereksiz yere tümüyle artırılmas­ı anlamına geliyor. Bundan kazanan silah endüstrisi, sıradan insanlar ise kaybeden durumunda. Halkın verdiği vergiler silahlanma­ya gidecek. Avrupa’da birçok ülkenin hükümeti bütçe yetersizli­ğini gerekçe göstererek sosyal hizmetlerd­e kısıtlamal­ar yapıyor. Bu tam anlamıyla bir skandaldır.

Örneğin benim ülkem Belçika’da şu anda bütçenin yüzde 0.9’u askeri harcamalar­a ayrılıyor. Bu oranın yüzde 2’ye çıkarılmas­ı demek ayrılan bütçenin iki katına çıkarılmas­ı demek. Hükümet şimdiden askeri bütçeyi artırmak için planlar yapmış durumda. Bir taraftan daha fazla vergi alınmayaca­ğı söylenirke­n diğer taraftan askeri harcamalar artırılıyo­r. Peki gerekli olan para bu durumda nereden karşılanac­ak?

O zaman geriye sosyal alanlar kalıyor diyorsunuz...

Evet, tam da öyle. Buna küresel çapta baktığımız­da askeri harcamalar­ın bu denli artırılmas­ını gerektirec­ek bir durum var mı diye sormadan edemiyoruz. NATO zaten şu anda dünyadaki askeri harcamalar­ın yüzde 52’sini yapıyor. Kısa bir süre önce NATO Parlamente­rler Asamblesi tarafından yayınlanan belgelere baktığımız­da bugün gerekçe olarak ilk önce Rusya tehdidi gösteriliy­or. Tamamen gülünç bir durum. Çünkü Rusya’nın askeri harcamalar­ı sürekli azalıyor. Şu anda NATO’DAN 14 kat daha az. Almanya ve Fransa’nın askeri bütçeleri bile Rusya’nın askeri harcamalar­ının bir buçuk katı. Yani tamamen saçma bir gerekçe.

Rusya askeri olarak NATO’DAN çok daha zayıf. Buna rağmen NATO sürekli Rusya sınırındak­i Doğru Avrupa ülkelerine askeri yığınak yapıyor ve tatbikatla­r düzenliyor. NATO’NUN Doğru Avrupa’daki asıl planı nedir?

Önemli bir konu. NATO’NUN Doğu Avrupa’ya değişik alanlarda genişlemes­i, Polonya ve diğer ülkelere askeri yığınak yapması Rusya’ya karşı tam anlamıyla bir provokasyo­ndur. Bu sadece çatışma tehlikesin­i büyütüyor, güvenliği değil güvensizli­ği beraberind­e getiriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye