Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİSİ: SATRANÇ OYNANIYOR

“Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşma elbette Suriye ile bağlantılı. Abd’nin Kuzey Suriye’de aktif olmasından Türkiye’nin rahatsız olduğu ortada. Bu durumda Ruslar da satranç oynuyor. Türkiye ile NATO’DA bir bölünme yaratmak istiyor.”

-

NATO’NUN önemli bir ülkesi olan Türkiye, Rusya ile iyi ilişkiler geliştirme­ye çalışıyor. Türkiye’nin Nato’daki durumunu nasıl görüyorsun­uz? Konu zirvede gündeme gelecek mi sizce?

Bu durumu satranca benzetiyor­um. Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşma elbette Suriye ile bağlantılı. Abd’nin Kuzey Suriye’de aktif olmasından Türkiye’nin rahatsız olduğu ortada. Bu durumda Ruslar da satranç oynuyor. Türkiye ile NATO’DA bir bölünme yaratmak istiyor.

Bu mümkün mü peki? NATO sürekli Türkiye’nin Suriye’de yaptıkları konusunda sessiz kalmayı tercih ediyor. Türkiye’nin hava savunması konusunda istediği yardımı da yapıyor. Bu durumda NATO’NUN da satranç oynadığını görüyoruz.

Peki konu NATO Zirvesi’nin gündeminde olacak mı?

Bana göre NATO üyesi ülkeler, Erdoğan ve hükümetini­n yaptıkları­ndan çok rahatsız. Rusya’dan füze savunma sistemi satın alınması Türkiye’nin kaybedilec­eği endişesi yarattı. Türkiye elbette sadece NATO’NUN güney kanadı açısından değil, pek çok açıdan stratejik öneme sahip. Bulunduğu bölge çok önemli. Bu da bütün tarafların Türkiye üzerinde satranç oynamasına yol açıyor.

Rojava’da Abd’den sonra İtalyan, Fransız, İngiliz askerlerin­in de görünmeye başlaması durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Rusya’nın korkusu da bunların bölgede kalıcı hale gelmesi. İleride bu bölgede askeri üslerin kurulması da söz konusu. Abd’nin dünya çapında yüzlerce askeri üssü var, ama Rusya’nın ise sadece Suriye’de var. Bunu kaybetmek istemiyor.

Ayrıca, geçen yıl NATO Zirvesi’nden önce nükleer silahların olmadığı bir dünya anlaşması 122 ülke tarafından imzalandı. Ancak NATO imzalamayı kabul etmediği gibi boykot edeceğini ilan etti. Nükleer silahsızla­nmaya ilgi göstermedi. Bu nedenle gelecekte bir nükleer savaşın önüne geçilmesin­e yanaşmadı. Bu bizler için önemli. NATO üyesi ülkelerin bu anlaşmaya imza atmasını talep edeceğiz.

 ??  ?? Ludo de Barabander
Ludo de Barabander

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye