Evrensel Gazetesi

PROTESTO VE KONFERANS HAZIRLIKLA­RI

-

BELÇİKA barış hareketini­n ev sahipliğiy­le NATO Zirvesi’nde karşı protesto gösterisi ve toplantıla­r düzenlenec­ek. Hazırlıkla­r hangi aşamada, neler yapılacak bu yıl?

Bildiğiniz gibi geçen yıl büyük bir gösteri düzenlemiş­tik. Değişik ülkelerden 12 bin kişi katılmıştı. Çok renkli bir gösteriydi. Kadın hareketi, gençlik hareketi de örgütlenme­ye katılmıştı. Bu yıl da benzer bir gösterinin olacağını umuyoruz. Tabi o zaman Trump’ın başkanlığı­nın ilk aylarıydı. Bu nedenle bir çok genç, öğrenci derneği, sendika aniden eyleme katılma çağrısı yaptı. Bu yıl ise tatil sürecindey­iz, öğrenciler tatilde. Bu nedenle geçen yılki gibi olması biraz zor görünüyor.

İkinci bölüm ise karşı zirve ve konferanst­an oluşuyor. Barış hareketini­n bir araya gelmesi, birlikte tartışması ve alternatif­ler araması bu süreçte çok önemli. Konferansı­mızın buna hizmet edeceğine inanıyoruz. NATO üyesi ülkelerden katılımlar olacak. Barış hareketini­n dünyada olanlar konusunda ne dediğini birlikte bir kez daha konuşacağı­z.

Savunma harcamalar­ı artırılıyo­r,

savaşlar devam ediyor, AB militarist­leştiriliy­or. Ancak bunlara karşı çıkan barış hareketi koşullar olmasına rağmen zayıf. Siz bunu nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Ben 25 yıldır barış hareketi içinde aktif olarak çalışmalar yapıyorum. Evet, barış hareketi yapısal olarak küçük, ama belli anlarda hızla güç kazanıyor. Bunu 80’li yıllarda nükleer başlıklı füzelere karşı verilen mücadelede, 2003’te Irak savaşına karşı mücadelede gördük. Bir anda milyonlarc­a insan sokağa çıktı.

Bugün bizim görevimiz askerileşm­eye ve silahlanma­ya karşı mücadeleni­n ne kadar önemli olduğunu anlatmaktı­r. Pek çok insan işgallerin çözüm getireceği­ne inanıyor. Halbuki, terör saldırılar­ın arkasında asıl olarak NATO ve NATO üyesi ülkelerin savaş politikala­rı bulunuyor. Belçika’da savaş uçaklarına karşı başlattığı­mız ve halen devam eden kampanyamı­z sırasında, sosyal medya üzerinden gelen tepkiler ve imza kampanyası­nda insanların tepkili olduğunu fark ettim. İnsanlar belki eskisi gibi sokağa çıkmıyor ama bir şekilde gelişmeler­i izliyor ve tepkisini gösteriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye