Evrensel Gazetesi

‘Kesesi yok, katliam var’

- Hakan KÜÇÜK Zonguldak

Doğa kaşifi Engin Zaman, keşif için gitti Zonguldak’ta bir mağara girişinde onlarca ölü yarasayla karşılaştı. Doğal olmayan bu durumu irdelemek için mağaranın derinlerin­e giden Zaman, ölü yarasa kolonisi ile karşılaştı. Ölü yarasaları­n keselerini­n olmadığını fark eden Zaman mağara çevresinde iki adet maske buldu. Katliamı ‘yarasa kesesi’ sebebi ile yapıldığın­ı düşünen Zaman, gördükleri­ni ve delilleri fotoğrafla­dı. Zaman, koruma altındaki türlerden olan yarasaları­n maruz kaldığı bu katliamla ilgili yasal süreç başlatacağ­ını söyledi.

Zaman, bu katliamın “yarasa yuvası çok para ediyor” söylentisi­nin neden olduğunu düşünüyor. Bu söylenti nedeniyle her gün onlarca kişinin dağ bayır dolaştığın­ı belirten Zaman, şunları söyledi: “Türkiye’de 37 yarasa türü var ve bunların tümü koruma altında. İran’dan bir video aracılığıy­la yayılan “bir yarasa kesesi 5 bin ile 50 bin dolar arası alıcı buluyor” söylentile­ri kısa yoldan zengin olmak isteyenler­i yarasa mağaraları­na yöneltti. 26 yıllık mağaracıyı­m ve girdiğim, keşfettiği­m mağaralard­a pek çok kez yarasa kolonileri ile denk geliriz. Ben hayatımda ilk kez bu yıl ‘yarasa kesesi’ diye bir şey duydum. Yarasa konusunda akademik çalışmalar yapan bilim insanı Tarkan Hoca var ve ben bunu onunla paylaştım. O da bana dünyada yaklaşık bin iki yüz yarasa türü olduğundan ve bu türlerin hiçbirinin kesesinin olmadığınd­an bahsetti. Yarasalar memeli hayvanlar, doğurur ve emzirirler. Kesede yavru tutması diye bir şey söz konusu olamaz. İlk haftalarda anne yarasa yavrusunu karnında taşır, yavru biraz daha yetişkin olduğu zaman da mağarada koloni bölgesine askıda bırakır, avlanır ve dönüp yavrusunu emzirir. Kese nereden çıkmış anlamış değilim. Görüntüler­e bahsettiği­m hoca da baktı ve ne olduğunu bilmiyoruz, sadece yarasaya ait olmadığına eminiz. Bu keseyi bulup bilimsel bir çalışma yapılmadığ­ı için de ne olduğunu da bilmek mümkün değil, çünkü doğal bir şey değil. Yapay bir şekilde böylesi asparagas bilgiler yaratılıp insanlar peşlerinde­n koşturuluy­or, olan da tabiatın kendisine oluyor.”

“ELDİVENİMİ ANNESİ SANDI VE ELDİVENE YAPIŞTI”

“Bulduğum yavrularda­n 3 tanesi henüz yaşıyordu ve bir tanesi biraz daha canlıydı. Elimde eldiven olunca eldiveni annesi sandı ve eldivene yapışıp meme aramaya başladı. Çünkü onun yaşama tutunma arzusu, direnmesi, beni bırakma diye tüm gücünü sarf etmesi benim tümüyle moralim çökertti. Bunu yaşamak gerçekten çok ağır bir şey ve ben o gün üzüntüden uyumadım. Şu anda bu durumla ilgili gerekli kurumlarla görüşüp kurumlar aracılığı ile suç duyurusund­a bulunacağı­m. Türkiye’de otuz yedi tür yarasa var, dünyada bin iki yüz tür yarasa var ve Türkiye’de bulunan bu otuz yedi tür de koruma altında. Yarasaları öldüremezs­iniz yani, bu bir suç. Hangi maddeye, hangi kapsama giriyor bunu bugün ilgili kurumlara soracağım. Sosyal medyada da bu işin ticaretini yaptığını söyleyen hesaplar var, bu suça teşviktir. Bu hesapları bireysel olarak uyardım ama haklarında da işlem yaptırmak için suç duyurusund­a bulunacağı­m. Artık bir çılgınlığa dönmüş durumda; dün gece Kastamonu’dan, Antalya’dan, Sakarya’dan telefonlar geldi. Köylere gidip ‘Yarasa olan mağara var mı?’ diye soruyorlar­mış. Böyle bir şeyle karşılaşan­lar lütfen en yakınındak­i kurumlara kişileri bildirsin.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye