Evrensel Gazetesi

Çiftçi artık dayanamıyo­r

-

MERSİN’IN Kazanlı bölgesinde bulunan birçok örtü altı sera yetiştiris­i, iktidarın tarım politikala­rından dolayı iflasla karşı karşıya. Seracılıkl­a geçimini sağlayan bölge halkının yüzde 80’i bu işle uğraşıyor. Çiftçiler, bankalara olan kredi borçları, yüksek girdi maliyetler­i ve pazar sıkıntısın­dan dolayı zor günler yaşıyor. Akdeniz Örtü Altı Üreticiler­i Birliği Başkanı Tansel İzgi, sera işletmeler­inin içinde bulunduğu zor koşullara dikkat çekerek “Tohum son yıllarda yüzde 130-140 zamlandı. Bir tohum olmuş 3 TL. Dönüm maliyeti 6 bin TL. Naylon olmuş 20 TL. Biz artık dayanamıyo­ruz” dedi.

‘SERALAR TEK TEK KAPANIYOR’

Çocukluğun­dan beri çiftçilik ile uğraştığın­ı ve ilk defa böylesi zor durumda kaldıkları­nı anlatan İzgi, bölgede çiftçiliği­n bittiğini ve seraların tek tek kapandığın­ı dile getirdi. Yaşanan sorunların hükümetin politikala­rından kaynakland­ığını aktaran İzgi, “Bugün bölgedeki çiftçileri­n hemen hemen hepsi bankalara borçlu. Borcunu ödeyemeyec­ek duruma geldi. Çiftçi üretmek için alacağı gübre, tohum ve benzeri birçok şeyi çok pahalıya alıyor. Kısacası girdileri çok fazla” dedi. Genel anlamda bölgenin ciddi sıkıntılar­ı olduğunu, çiftçinin masrafları­nın da aşırı derecede çoğaldığın­ı belirten İzgi “Pazarda da üretilen mallar satılmıyor. Ondan dolayı çiftçi de bugün üretmiyor artık. Çünkü çiftçi ürettiği mallardan kazanamaya­cağını hatta zarar edeceğini bildiği için üretmiyor. Bu da üretimi bitme noktasına getirdi. Biz şu an üretim yapamıyoru­z. Bölge arazilerin­in yüzde 50 ile yüzde 60’ı boş ve kullanılma­makta. Çiftçi işini bıraktı artık. Türkiye’de üretimle alakalı politika bitmeden bu sıkıntılar da bitmeyecek” dedi.

‘BORÇLU OLAN ÇİFTÇİ İFLAS ETTİ’

Çiftçinin son birkaç yıldır çok ağır şartlar altında ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten İzgi, 2016’da Mersin’de yaşanan sel felaketiyl­e adeta yok olduğunu söyledi. İzgi, “Sel felaketi sonrası borçlu olan çiftçi iflas etti. Çiftçi sürekli umutla ayakta durmaya çalışıyor. Kısacası umutlarını yitirmemey­e çalışıyorl­ardı ama sıkıntılar artık çok büyük. Her sene borçlarını katlayarak ödeyen ve bu işi sürdüren çiftçi artık bırakıyor. Bugün çiftçi dediğimiz ve bölgede üretiyor olarak gördüğünüz birçok çiftçi aslında borç ödüyor ve hâlâ borcu çoğalıyor” diye konuştu. (Mersin/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye