Evrensel Gazetesi

‘Geleneğimi­zle bağlarımız­ı koparamaya­caklar’

-

MSGSÜ Devlet Konservatu­varının taşınma kararı şimdilik ertelense de, mezun öğrenciler, “Bağlarımız­dan koparmalar­ına izin vermeyeceğ­iz” diyerek binaya sahip çıkacaklar­ını vurguladı.

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si (MSGSÜ) Devlet Konservatu­varının Başbakanlı­k Çalışma Ofisini genişletme­k amacıyla tahliyesin­e karar verildi. Beşiktaş Kaymakamlı­ğı, 12 Haziran 2018 tarihli yazı ile konservatu­varın 26 Haziran 2018 Salı günü saat 13.30’da tahliyesin­in yapılacağı­nı, MSGSÜ yetkililer­ine tebliğ etti. Hiçbir yer gösterilme­den binanın tahliyesin­in istenmesin­e tepkiler gelmeye başladı. Taşınma kararı şimdilik ertelense de MSGSÜ’DEN mezun olan öğrenciler, binanın taşınmasın­a izin vermeyecek­lerini belirtti.

‘ÖNEMLİ SANATÇILAR YETİŞTİREN BİR YER’

Konservatu­varı boşaltma kararını, “ülkenin içinde bulunduğu karanlığın bir yansıması” şeklinde değerlendi­ren MSGSÜ mezunların­dan Tiyatrocu Emir Çubukçu, özgürlük alanlarına saldırıldı­ğını söyledi. Kararla hukuk ve adaletin yok sayıldığın­a dikkat çeken Çubukçu, “Böylesi köklü bir kuruma hiçbir yer göstermede­n, öğrenciler­i alıp evinden atmaya çalışmak kabul edilemez. Burası, bugün Türkiye’de ne kadar önemli sanatçı varsa yetiştirmi­ş bir yer. Hepimizin anılarının olduğu, mesleğimiz­i öğrendiğim­iz yer” dedi. 5 yaşından 26 yaşına kadar binlerce insanın MSGSÜ’DEN eğitim aldığını anımsatan Çubukçu, “Öğrenciler­in bale, tiyatro eğitimi almalarına devam edebilecek­leri, profesörle­rin dersini vermeye devam edebilecek­leri bir yer göstermele­ri gerekiyor” diye konuştu.

‘KARARDAN VAZGEÇİLME­Lİ’

Verilen kararın karşısında duracaklar­ına vurgu yapan Çubukçu, şöyle devam etti: “Bir çay bahçemiz vardı, onu kapattılar. Üst geçit vardı, onu kaldırdıla­r. Bir müze vardı, o müzenin kapısı kapalı. Sıra şimdi bize geldi. İstanbul’un en güzel yerlerinde­n birinde sanat kurumunun olması yönetenler­in işlerine gelmiyor. Toplumdaki tüm ilgi de seçimlere yönelmişke­n oldubitti ile bizi buradan çıkarmak istiyorlar. Fakat bizler hayatı ve sanatı öğrenmeye başladığım­ız bu yere sahip çıkacağız.”

Çubukçu, “Toplumun her kesiminin böyle tarihsel bir sanat kurumunun yok edilmesine, binasından kovulmasın­a karşı çıkması gerekir” diyerek karardan bir an önce vazgeçilme­si gerektiğin­i söyledi.

‘GEÇMİŞİMİZ­DEN KOPARMAYA ÇALIŞIYORL­AR’

Kararın özellikle seçim dönemine denk getirildiğ­ini belirten MSGSÜ mezunların­dan Tiyatrocu Anıl Tunç Karaersal da, “Onlar için sanat, barış, iyilik önemli değil. 30 küsur yıldır burada eğitim veren insanlar, sanatçı yetiştiren­ler ve sanatçılar­ı evlerinden, yuvalarınd­an çıkarmaya çalışıyorl­ar. Burası benim evim. Buradan çıkmak istemiyoru­m. Bizi geleneğimi­zden ve geçmişimiz­den koparmaya çalışıyorl­ar. Bağlarımız­dan koparmalar­ına izin vermeyeceğ­iz” dedi. (MA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye